Belorusija obsodila napad na diplomata v Londonu

Svet 20. Dec 202119:01 0 komentarjev
Belorusija, Velika Britanija
PROFIMEDIA

V bližini beloruskega veleposlaništva v Londonu se je v nedeljo zgodil napad na več beloruskih diplomatskih predstavnikov, od katerih je bil eden poškodovan. Na beloruskem zunanjem ministrstvu so napad danes obsodili in dejali, da so bili osumljenci nasprotniki režima. Londonska policija je v povezavi z dogodkom aretirala moškega.

Predstavniki beloruskega zunanjega ministrstva so sporočili, da je bilo v nedeljskem napadu poškodovano pročelje beloruskega veleposlaništva v Londonu in da so njihove diplomate “fizično napadli fanatiki, ki nasprotujejo beloruski vladi”, piše francoska tiskovna agencija AFP.

“Na pogovor je bil poklican britanski odpravnik poslov, ki smo ga obvestili o našem ostrem protestu in ga prosili, naj incident temeljito preišče,” je še sporočilo ministrstvo. Po navedbah beloruskega diplomata Andreja Miskeviča, ki je bil priča dogodkom, so nekateri protestniki po mirnih demonstracijah v pročelje veleposlaništva začeli metati jajca.

Poškodbe in aretacija

Eden od napadenih diplomatov naj bi utrpel zlom nosu, rahlo poškodbo glave in zlomljen zob. Napadli so ga štirje moški in ženska, ko je prišel na veleposlaništvo, da bi pregledal škodo, je povedal Miskevič. Napad “zgovorno pokaže pravi obraz in metode teh fanatikov, ki jih Zahod poskuša prikazati kot miroljubne protestnike”, so še dodali na beloruskem zunanjem ministrstvu.

Londonska metropolitanska policija je potrdila, da je poškodovani uslužbenec veleposlaništva poročal o napadu in poškodbah glave. V bližini so aretirali moškega, ki je v pridržanju, so sporočili. Dodali so, da nadaljujejo preiskavo.

Do incidenta je prišlo v času napetih odnosov med Belorusijo in Evropo, ki so se zaostrili, potem ko je beloruski režim po množičnih protestih poleti in jeseni leta 2020 zatrl vse oblike protestov. Od ponovne izvolitve Aleksandra Lukašenka avgusta 2020 namreč pogosto prihaja do utišanja glasov, kritičnih do Lukašenkove vladavine. Zahodne države, zlasti Združeno kraljestvo, EU in ZDA, so v odgovor okrepile sankcije proti Minsku, v zadnjem času pa obtožujejo Belorusijo, da je organizirala prihod več tisoč migrantov na meje EU, da bi se tako maščevala za uvedbo sankcij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!