Beloruska športnica Timanovska prispela v Varšavo

Svet 04. Avg 202108:37 > 21:50 0 komentarjev
Kristina Timanovska
Federal Chancellory of Austria/Florian Schroetter/REUTERS

Beloruska atletinja Kristina Timanovska je po postanku na Dunaju, kamor je pripotovala iz Tokia, odpotovala v Varšavo. Avstrijsko zunanje ministrstvo je potrdilo, da v Avstriji ni zaprosila za azil, ampak je bila na Dunaju samo prehodno, na poti do Poljske, ki ji je podelila humanitarni vizum. Tam se ji bo pridružil tudi mož.

Sprva je beloruska atletinja Kristina Timanovska načrtovala, da bi iz Tokia potovala neposredno na Poljsko, a je vmes naredila postanek na Dunaju. Zaradi tega so nekateri avstrijski mediji ugibali, da bi si lahko zatočišče poiskala v Avstriji, saj je to domovina njenega trenerja Philippa Unfrieda.

Za njeno pot v Evropo je vladalo veliko zanimanje medijev in javnosti, prav tako je za njeno varnost na dunajskem letališču skrbela policija. Sama je opozorila, da jo je beloruski režim želel ugrabiti in vrniti v Belorusijo.

Njeno stanje je po navedbah avstrijskih oblasti dobro. Je sicer utrujena in tudi nervozna. Naj bi pa več spregovorila v četrtek na novinarski konferenci v Varšavi.

Poljska ji je sicer zagotovila humanitarni vizum, danes pa so ga odobrili tudi njenemu možu Arseniju Zdaneviču, je po poročanju AFP sporočil tiskovni predstavnik vlade v Varšavi Piotr Muller.

Šprinterka je prejšnji konec tedna odklonila vrnitev v domovino iz olimpijskih iger v Tokiu in zaprosila za zaščito pred beloruskim režimom. Zaplet je nastal, ko jo je beloruski olimpijski komite izključil iz olimpijske odprave. Uradno naj bi brez mesta v beloruski olimpijski odpravi ostala zaradi slabega čustvenega in psihološkega stanja, a dejansko naj bi bila ta odločitev posledica njene javne kritike na račun trenerjev, ki so jo brez opozorila uvrstili v štafeto teka na 4 x 400 metrov.

Varšava
Georges Schneider/REUTERS

Timanovska je bila v nedeljo že na poti na letališče v Tokiu, od koder naj bi odletela v domovino, a se je nato odločila ostati na Japonskem in je zaprosila za pomoč Mednarodni olimpijski komite (Mok). Po navedbah beloruske opozicije je za las ušla ugrabitvi in prisilni vrnitvi domov.

Do ponedeljka je bila sprva pod zaščito japonskih oblasti, nato pa je bila na poljskem veleposlaništvu v Tokiu, kjer je dobila humanitarni vizum. Vlada v Varšavi je Belorusiji očitala “zločinski poskus” ugrabitve športnice.

Mok sprožil preiskavo

Mok je včeraj sporočil, da je začel uradno preiskavo o primeru beloruske atletinje. Danes je tiskovni predstavnik Moka Mark Adams povedal, da so v torek zvečer prejeli zahtevano poročilo beloruskega olimpijskega odbora, ki ga zdaj preučujejo. Dejal je še, da je Mok ustanovil poseben disciplinski odbor, ki bo ugotavljal dejstva v tem primeru.

Kot poroča AFP, je Timanovska ena od več kot 2.000 beloruskih športnikov, ki so v odprtem pismu beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka pozvali k novim volitvam in izpustitvi političnih zapornikov.

Lukašenkov ultimat: Praznih rok se ne vračajte

Kot še dodaja AFP, je Lukašenko beloruske olimpijce pred odhodom v Tokio javno posvaril, da od njih na Japonskem pričakuje rezultate. “Razmislite o tem, preden greste. Če se boste vrnili praznih rok, je bolje, da se sploh ne vračate,” jim je dejal. Lukašenka in njegovega sina Viktorja je sicer zaradi ukrepov proti do režima kritičnih športnikov doletela prepoved udeležbe na olimpijskih dogodkih.

Timanovska, ki danes ob odhodu iz Japonske ni dajala izjav za medije, je pred tem za britanski BBC zatrdila, da njena dejanja nikakor niso političen protest, saj da “ljubi svojo državo in je ni izdala”. “Gre za napake, ki so jih naredili naši predstavniki na olimpijskih igrah,” je dejala in dodala, da je bila ob odločitvi o izključitvi iz olimpijske odprave presenečena, saj “ni izjavila ničesar političnega”. Kot je še pojasnila, se želi vrniti v Belorusijo, a šele, “ko bo vedela, da je to varno”, to pa bo mogoče šele “čez pet ali deset let”.

Za nemški dnevnik Bild je medtem športnica razkrila nekatere podrobnosti o domnevnem poskusu svoje ugrabitve. Glavni trener naj bi tako v nedeljo prišel v njeno sobo in ji povedal, da v ponedeljek ne bo tekmovala v teku na 200 metrov ter da ima 40 minut, da pripravi prtljago in se odpelje na letališče. Že pred tem naj bi ji trener grozil, da bo imela resne težave, če ne bo sledila navodilom in tekla v štafeti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!