Berlin po več kot 20 letih dobiva konservativnega župana

Svet 27. Apr 202320:53 0 komentarjev
Kai Wegner
PROFIMEDIA

Po večurnem dramatičnem glasovanju v mestni skupščini so Berlinčani dobili novega župana. To je postal vodja krščanskih demokratov (CDU) v Berlinu Kai Wegner, z njim pa bo Berlinu po več kot 20 letih županoval politik iz vrst konservativcev.

Berlin je po več kot dveh desetletjih znova dobil konservativnega župana. Vodja krščanskih demokratov (CDU) v Berlinu Kai Wegner je bil po večurnem dramatičnem glasovanju v mestni skupščini danes izvoljen za župana nemške prestolnice, ki jo bo odslej vodila črno-rdeča koalicija.

Wegner je bil danes izvoljen šele v tretjem poskusu z navadno večino glasov poslancev svoje stranke CDU in socialdemokratov (SPD). Koalicijska partnerja imata v 159-članskem deželnem parlamentu skupaj 86 poslancev, prav toliko glasov pa je Wegner tudi prejel v tretjem krogu tajnega glasovanja. Proti je glasovalo 70 poslancev.

50-letni nekdanji zavarovalničar, ki je bil med letoma 2005 in 2021 poslanec nemškega bundestaga, bo nasledil dosedanjo županjo, socialdemokratko Franzisko Giffey. Ta bo v berlinskem senatu, ki predstavlja izvršno oblast, postala senatorka za gospodarske zadeve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Do oblikovanja zavezništva med CDU in SPD je prišlo po tistem, ko so volivci na ponovljenih volitvah v berlinski deželni parlament februarja največ glasov namenili konservativcem. Na drugo mesto so se uvrstili socialdemokrati, ki so dosegli svoj najslabši izid v prestolnici po drugi svetovni vojni, in Zeleni.

V Berlinu so morali zaradi številnih nepravilnosti ponoviti deželne in lokalne volitve, ki so prvotno potekale 26. septembra 2021 – hkrati z zveznimi parlamentarnimi volitvami.

Wegner je prvi župan iz vrst CDU na čelu Berlina po 22 letih. Nova črno-rdeča koalicija bo zamenjala zavezništvo SPD, Levice in Zelenih, ki je vladalo v prestolnici od leta 2016.

Med prednostnimi nalogami nove koalicije bosta gradnja stanovanj in cenovno dostopno bivanje, saj so cene najemnin v prestolnici močno narasle.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!