Volitve v Berlinu: socialdemokrati z najslabšim izidom po drugi svetovni vojni

Svet 12. Feb 202321:19 0 komentarjev
CDU
Michele Tantussi/REUTERS

Na volitvah v berlinski deželni parlament, ki so potekale ponovno, bodo, kot kažejo izidi vzporednih volitev, slavili konservativci CDU. Socialdemokrati (SPD) županje Franziske Giffey so z 21,4 odstotka padli na med 18 in 18,5 odstotka, kar je njihov najslabši izid v prestolnici po drugi svetovni vojni.

Na ponovljenih volitvah v berlinski deželni parlament so volivci sodeč po izidih vzporednih volitev, objavljenih takoj po zaprtju volišč, največ glasov namenili konservativnim krščanskim demokratom (CDU).

Po projekcijah javnih televizij ARD in ZDF je CDU na čelu s Kaijem Wegnerjem danes prejela do 28 odstotkov glasov, medtem ko jih je na volitvah septembra 2021 le 18 odstotkov. Socialdemokrati (SPD) županje Franziske Giffey so z 21,4 odstotka padli na med 18 in 18,5 odstotka, kar je njihov najslabši izid v prestolnici po drugi svetovni vojni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

To so napovedovale tudi predvolilne ankete, ki so pokazale, da so številni Berlinčani vse bolj nezadovoljni z delom vlade in se zato obračajo k CDU.

Zeleni naj bi danes zbrali med 18 in 18,5 odstotka podpore, malenkost manj kot pred letom in pol. Liberalci (FDP), ki na zvezni ravni skupaj s SPD in Zelenimi oblikujejo vladno koalicijo, so po projekcijah padli s sedmih na slabih pet odstotkov in utegnejo celo izpasti iz deželnega parlamenta. Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) naj bi se medtem okrepila z osmih na devet odstotkov, Levica pa padla z dobrih 14 na slabih 13 odstotkov.

SPD
Fabrizio Bensch/REUTERS

Če bo preštevanje glasov potrdilo prve projekcije, bi to pomenilo 47 poslancev za CDU, po 32 za SPD in Zelene, 21 za Levico in 14 za AfD. To bi omogočilo nadaljevanje sedanje rdeče-zeleno-rdeče koalicije SPD, Zelenih in Levice, a možne so tudi druge kombinacije, ki bi vključevale po novem najmočnejšo CDU.

Vodja berlinske CDU si po volilni zmagi želi pogovorov

Vodilni kandidat berlinske CDU Kai Wegner je po današnjem uspehu svoje stranke socialdemokrate in Zelene povabil na uvodne pogovore o možnosti oblikovanja nove vladne koalicije, poroča dpa.

“Naša naloga zdaj je, da oblikujemo stabilno vlado,” je na televiziji ARD izjavil Wegner in dodal, da si želi pogovorov tako z SPD sedanje berlinske županje Franziske Giffey kot z Zelenimi, ki so del vladne koalicije že zadnjih sedem let. Dodal je še, da pri tem ne smejo izgubljati časa, saj Berlin čim prej potrebuje delujočo vlado.

Berlin
Michele Tantussi
/REUTERS

V nemški prestolnici so morali zaradi številnih nepravilnosti ponoviti deželne in lokalne volitve, ki so sicer potekale 26. septembra 2021 – hkrati z zveznimi parlamentarnimi volitvami, referendumom o razlastitvi velikih nepremičninskih podjetij in berlinskim maratonom.

Da množica nepravilnosti predstavlja “težjo sistemsko napako” in terja razveljavitev volitev, prvo v zgodovini mesta, je novembra lani odločilo deželno ustavno sodišče. Načeloma bi morali na približno desetini vseh volišč v Berlinu ponoviti tudi volitve v bundestag, a zaradi pritožbe o tem zdaj še odloča zvezno ustavno sodišče.

Sedanja vlada in županja Giffey po volitvah sicer nista dolžni odstopiti, bi ju pa lahko v to prisilili člani deželnega parlamenta z izglasovanjem nezaupnice, če bi se razmerje moči med strankami bistveno spremenilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!