Biden: Izrael začenja izgubljati podporo, Netanjahu mora spremeniti vlado

Svet 12. Dec 202319:19 > 19:30 3 komentarji
Joe Biden
Joe Biden. (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški predsednik Joe Biden je danes prvič od začetka izraelskega bombardiranja Gaze dejal, da Izrael začenja izgubljati podporo mednarodne skupnosti, poroča Reuters. Obregnil se je tudi ob vodenje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

“Začenjajo izgubljati podporo,” je danes o Izraelu dejal Joe Biden in dodal, da se je podpora tej državi začela krhati po celem svetu.

Biden meni, da mora izraelski premier Benjamin Netanjahu spremeniti nepopustljivo vlado, poroča Reuters. “To je najbolj konservativna vlada v zgodovini Izraela,” je po poročanju CNN dejal Biden.

Gre za verjetno najbolj neposredne obsodbe izraelskega bombandiranja Gaze. Mnogi nekoliko bolj ostro stališče Bidna pripisujejo temu, da ga je podal, ko ni bil pred televizijskimi kamerami.

Kljub kritikam javnosti zaradi podpore Izraela je Biden namreč do zdaj večinoma podpiral Netanjahuja. Ga je pa v telefonskih pogovorih po poročanju CNN večkrat pozval, naj stori več, da se izognejo civilnim žrtvam. Po zadnjih podatkih je v Gazi umrlo že več kot 18.000 ljudi.

Pred izbruhom vojne je Biden razmeroma odkrito kritiziral izraelsko koalicijo s skrajno desnimi strankami. “Izraelu bomo še naprej zagotavljali vojaško pomoč, dokler se ne znebijo Hamasa, vendar moramo biti previdni – tudi oni morajo biti previdni,” je dejal v ponedeljek.

Bidnova administracija sicer v zadnjem obdobju pritiska na Izrael, naj načrtuje, kaj bo z Gazo po koncu vojne. Ob tem poudarja, da bo zavrnila predloge, ki bi vključevali izraelski nadzor nad Gazo, še poroča CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje