Humanitarna kriza v Gazi “recept za širjenje epidemij”, zdaj prihaja še zima

Svet 12. Dec 202307:19 > 17:59 9 komentarjev
Gaza
Humanitarna kriza v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Krvave driske, zlatenica, akutni hepatitis in okužbe dihal. Gre le za nekatere bolezni, ki se širijo med civilisti v oblegani Gazi. Ljudje pijejo onesnaženo vodo, hladilne komore za shranjevanje trupel zaradi pomanjkanja goriva ne delujejo, kar še dodatno povečuje tveganje za bakterijske okužbe. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) gre za krizo, ki je "recept za širjenje epidemij".

Zdravstveni sistem v Gazi je skoraj povsem “na kolenih”, zdravstveno osebje deluje v nemogočih razmerah.

Nenehno bombardiranje civiliste sili, da se pomikajo na vse manjša in prenatrpana območja, kjer ni vode, hrane, varnih zavetij in ustreznih sanitarnih pogojev. To pa ustvarja idealne pogoje za širjenje bolezni, opozarja generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus. Tudi številne humanitarne organizacije že več tednov opozarjajo na smrtonosne bolezenske izbruhe.

Najbolj jih skrbijo krvave driske, zlatenica, hepatitis in okužbe dihal. Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje se v Gazi širijo tudi ošpice, meningitis in norice. Po podatkih WHO so v gosto poseljeni palestinski enklavi potrdili že približno 165.000 primerov driske med mlajšimi otroki. Driska naj bi bila drugi najpogostejši vzrok smrti pri otrocih, mlajših od pet let, piše CNN.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Potrdili so tudi več kot 133.000 primerov akutnih okužb dihal, več kot 17.000 primerov uši in gnid, približno 35.000 primerov kožnih izpuščajev. Po zadnjih podatkih je v Gazi umrlo že več kot 18.000 ljudi.

Zakaj se bolezni hitro širijo?

Da se bolezni širijo hitreje, kot so pričakovali, priznava tudi WHO. Gre predvsem za posledico prenatrpanosti zavetišč, zaradi izraelske blokade pa že dlje časa primanjkuje hrane in čiste vode.

Ljudje so prisiljeni v pitje onesnažene vode, kar še dodatno povečuje tveganje za bakterijske okužbe. Primanjkuje tudi goriva, zaradi česar ni elektrike, ki bi poganjala generatorje v zdravstvenih ustanovah in hladilne komore za shranjevanje trupel. Ta se kopičijo, odlagajo pa jih tudi v bližini vodnih virov, kar povečuje tveganje za izbruh kolere in tuberkuloze. Razmere so še bolj zaskrbljujoče zaradi približujoče se zime, še piše CNN.

Da palestinski civilisti živijo kot v peklu na Zemlji, je danes po obisku palestinske enklave opozoril vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem Philippe Lazzarini. Visoki predstavnik WHO Richard Peeperkorn pa je po obisku humanitarne razmere v bolnišnici Al Ahli v mestu Gaza označil za katastrofalne.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Vodja UNRWA Lazzarini je po enodnevnem obisku na območju Gaze na omrežju X opozoril, da se v Gazi “vse bolj poglablja tragedija, ki ji ni videti konca”. “Ljudje so povsod, živijo na ulicah in potrebujejo vse. Prosijo za varnost in končanje tega pekla na Zemlji,” je zapisal. Dodal je, da se njegova agencija, ki skrbi za razseljene ljudi v enklavi, sooča z nemogočimi razmerami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delno deluje le še enajst bolnišnic

Predstavnik WHO za zasedena palestinska ozemlja Peeperkorn, ki je bil tudi več let v Afganistanu, je po obisku enklave danes dejal, da česa takega še ni videl. Poudaril je, da je v bolnišnici Al Ahli v mestu Gaza, ki ima na voljo samo polovico od 80 postelj, 200 bolnikov, pacienti ležijo po hodnikih in na notranjem dvorišču, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opozoril je, da je v samo 66 dneh zdravstveni sistem na območju Gaze s 36 delujočih bolnišnic padel na enajst delno delujočih – eno na severu in deset na jugu enklave, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Gaza
Foto: Fadi Shana/REUTERS

Po poročanju britanskega Guardiana je WHO Izrael obtožil, da so palestinsko zdravstveno osebje z orožjem prisilili, da so klečali in jim preprečili delo.

Član osebja iz palestinskega Rdečega polmeseca je obtožil izraelske sile, da so ga pretepli, slekli in mu zavezali oči, nato pa gre brez oblačil in bosega pustili, da gre proti jugu z zavezanimi rokami za hrbtom.

Toda Izrael je neomajen. Vojna za uničenje Hamasa se nadaljuje. Spopadi potekajo v osrednjem delu palestinske enklave. Izraelski obrambni minister Joav Galant je v ponedeljek izjavil, da se Hamas bliža svojemu koncu ter da je na robu razpustitve.

Izraelska vojska naj bi med drugim obkolila oporišča gibanja v Džabaliji, obenem pa se je po njegovih besedah v zadnjih dneh predalo ali bilo zajetih več sto pripadnikov gibanja. To naj bi bilo najbolj oslabljeno na severu enklave.

Generalna skupščina bi lahko glasovala o prekinitvi ognja

O razmerah, ki jih več kot dva meseca trajajoči intenzivni spopadi puščajo na tamkajšnji družbi, bo danes na izrednem zasedanju znova spregovorila generalna skupščina Združenih narodov (ZN). Po napovedih diplomatskih virov bi skupščina lahko glasovala o resoluciji o prekinitvi ognja v Gazi.

Zasedanje so sklicali na poziv Egipta in Mavretanije, ki sta izpostavila hude humanitarne razmere, s katerimi se med izraelskim obstreljevanjem sooča palestinsko prebivalstvo. Osnutek besedila, o katerem bo razpravljala skupščina, je zasnovan podobno kot resolucija, proti kateri so ZDA v petek v Varnostnem svetu ZN vložile veto.

NAPAD NA GAZO
Foto: PROFIMEDIA

VS ZN je medtem kljub več predlogom le enkrat uspelo sprejeti resolucijo v povezavi z vojno v Gazi, ko je novembra pozval k podaljšanim premorom in humanitarnim koridorjem, s čimer so se izognili omembi prekinitve ognja oz. premirja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje