Bill Gates vložil v podjetje, ki želi spremeniti kravje riganje

Svet 24. Jan 202308:31 3 komentarji
Bill Gates
Arnd Wiegmann/REUTERS

Trenutno šesti najbogatejši človek na svetu, milijarder Bill Gates, je vložil v avstralsko zagonsko podjetje, ki razvija sintetična prehranska dopolnila za živino. Ta naj bi ustavila nastanek škodljivega toplogrednega plina metana, ki ga krave izrigajo v ozračje.

Ameriški milijarder Bill Gates je vložil v avstralsko zagonsko podjetje, ki želi s tehnologijo zmanjšati emisije metana, ki ga krave izrigajo v ozračje, poroča BBC.

Živina, kot so krave, koze in jeleni, namreč med prebavljanjem krme s pomočjo mikroorganizmov proizvaja metan. Ta velja za več kot 20-krat močnejši toplogredni plin od ogljikovega dioksida (C02) in je za njim najpogostejši.

Preberite še: Poglobljeno – Krave niso krive

Soustanovitelj Microsofta, ki je v preteklosti že večkrat problematiziral vpliv proizvodnje mesa na okolje, je vložil v podjetje Rumin8, ki razvija sintetično prehransko dopolnilo. Pridobljeno je iz rdeče morske trave in naj bi ustavilo nastanek škodljivega metana. Znanstvene študije so namreč pokazale, da lahko hranjenje živine z morsko travo močno zmanjša emisije tega toplogrednega plina.

Predstavniki podjetja so v izjavi dejali, da so v krogu financiranja, ki ga je vodilo podjetje Breakthrough Energy Ventures, zbrali več kot 11 milijonov evrov. Breakthrough Energy Ventures je Gates ustanovil leta 2015, uživa pa tudi podporo izvršnega direktorja Amazona Jeffa Bezosa ter kitajskega podjetnika in soustanovitelja Alibabe Jacka Maja.

“Zelo smo zadovoljni s sprejemom, ki smo ga prejeli od finančnih skladov za vpliv na podnebje,” je po poročanju BBC povedal generalni direktor Rumin8 David Messina. Interes po njegovih besedah kaže, da obstaja resnična želja po financiranju rešitev za črevesne emisije metana iz živine. “Na srečo za Rumin8 vlagatelji lahko prepoznajo prednosti naše tehnologije.”

Leta 2019 so ravni metana v ozračju znova dosegle rekorde, bile so skoraj dvainpolkrat višje, kot so bile v predindustrijski dobi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje