Biseri z urgence: “Pride in reče, da ga boli duša, ker ga je pustila žena”

Svet 25. Feb 202408:30 5 komentarjev
Hrvaški rešilec
Foto: PROFIMEDIA

Urgentni oddelki so tudi na Hrvaškem natrpani z nenujnimi bolniki. Celo tako zelo, da v splitski bolnišnici pravijo, da poznajo vsakega hipohondra v mestu. Ministrstvo tako razmišlja, kako bi nujno medicinsko pomoč reorganizirali in razbremenili. Ena izmed idej je denarna kazen za pacienta, če pride na urgenco po nepotrebnem.

Urgenca v največji zagrebški bolnišnici je v soboto natrpana. “Tam sem bil z malim, notri pa je kot mravljišče. Ljudje na vozičkih, stolih in posteljah,” je za Dnevnik Nove TV povedal Antun, ki prihaja z Mljeta.

Pritisk, prerivanje, gneča – vsega tega je zdravstvena ekipa, ki dela na urgenci, navajena. “Moramo uporabiti te male elektrošoke, da stimuliramo vaše srce. Nismo ravno zadovoljni s tem, kako deluje,” zdravnik govori pacientu. Ob teh res nujnih primerih je kar veliko število takšnih, ki so daleč od nujnih.

“Ob dveh zjutraj je prišel mladenič, da bi potrdili, da ima res hemoroide, ki mu jih je pred dvema mesecema potrdila osebna zdravnica. Nekdo pa recimo ve, da naš rentgen ne dela od 3. do 6. ure, zato pride ob 2.30 in ve, da se ga bomo rešili do treh zjutraj. In to zaradi prsta, v katerega se je udaril pred dvema ali tremi tedni,” pripoveduje dr. Lea Miklić, specialistka urgentne medicine v zagrebškem kliničnem centru.

Naj bo primer nujen ali ne, poskušajo pomagati vsem. “Najpogostejši pacienti so tisti, ki trdijo, da jih boli v prsih. Potem pa pride in reče, da ga boli duša, ker ga je žena zapustila, zdaj je malo huje kot takrat, ko se je sprl z njo. To je bilo pred nekaj dnevi,” še pravi zdravnica.

“Poznamo vsakega hipohondra v mestu”

Tudi v splitskem kliničnem centru so težave podobne. Tam pravijo, da poznajo vsakega hipohondra v mestu. “V teh zimskih mesecih imamo med 350 in 400 pacientov. Predvidevamo, da se bo poleti to število povečalo za 15 do 25 odstotkov, tako da bomo imeli okoli 500 do 600 pacientov na dan,” za Dnevnik.hr pravi dr. Josip Krnić, predstojnik nujne medicinske pomoči v splitskem kliničnem centru.

Na Hrvaškem tako načrtujejo reorganizacijo nujne medicinske pomoči. Tehtajo številne možnosti, kot pa so neuradno izvedeli pri hrvaškem Dnevniku, so ena možnost tudi napotnice, ki bi jih izdal družinski zdravnik. Seveda v primeru infarkta po napotnico ne bi potrebovali. Druga možnost je posebnega triažna ambulanta, kjer bi ocenili, ali gre za urgentnega bolnika.

V koaliciji zdravstvenih društev menijo, da bi triaža lahko bila dobra rešitev. “Potrebujemo posebej angažiran in izobražen kader, mislim, da je to najboljša rešitev. Ne vemo pa, kako to nameravajo izvajati, prav tako ne vemo, kako bi potekalo to z napotnico,” pravi Ivica Belina iz združenja.

Ob tem dr. Maša Sorić iz hrvaškega združenja bolnišničnih zdravnikov opozarja, da specialistov urgentne medicine še vedno zelo primanjkuje. “Treba je uvesti ukrepe, ki bi mlade zdravnike spodbudili k prijavi na to specializacijo,” ob tem dodaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje