Bo Danska mlajšim generacijam za vedno prepovedala nakup cigaret?

Svet 17. Mar 202212:20 0 komentarjev
kajenje
PROFIMEDIA

Dansko ministrstvo za zdravje želi preprečiti, da bi naslednje generacije Dancev začele kaditi.

Dansko ministrstvo za zdravje je predstavilo načrt, s katerim želi doseči, da prihodnje generacije ne bodo več posegale po tobaku. V načrtu je predvidena tudi prepoved prodaje cigaret in drugih izdelkov, ki vsebujejo nikotin, vsem osebam, rojenim po letu 2010.

“Upamo, da osebe, rojene leta 2010 in pozneje, nikoli ne bodo začele kaditi ali uživati izdelkov z nikotinom,” je dejal danski minister za zdravje Magnus Heunicke, poroča britanski časnik The Guardian. Kot je še dodal minister, so pripravljeni prepovedati prodajo tovrstnih izdelkov tej generaciji s postopnim dvigom starostne meje, če bo treba. Starostna omejitev za nakup tobačnih izdelkov je na Danskem trenutno postavljena pri 18 letih, po ocenah ministra pa na Danskem kadi 31 odstotkov ljudi, starih od 15 do 29 let.

Podoben načrt je decembra predstavila tudi Nova Zelandija. Na Novi Zelandiji nameravajo postopoma povsem onemogočiti prodajo tobačnih izdelkov. Napovedali so postopno zviševanje starosti, pri kateri je mogoče kupiti tobačne izdelke. To pomeni, da današnji mladi nikoli v življenju ne bodo mogli kupiti cigaret, je decembra poročala STA.

Ministrstvo za zdravje smo vprašali, ali o čem podobnem razmišlja tudi Slovenija. Odgovore še čakamo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!