Bo Raiffeisen klonil pod pritiski ECB? Razmišljajo, da bi se umaknili iz Rusije

Gospodarstvo 30. Mar 202316:09 1 komentar
Raiffeisen Bank International
Leonhard Foeger/REUTERS

Avstrijska Raiffeisen Bank International (RBI), ena od redkih preostalih velikih finančnih ustanov, ki še delujejo v Rusiji, razmišlja o prodaji ali oddelitvi svoje enote v tej državi, tako da ta ne bi bila več del skupine. Naj opusti poslovanje v Rusiji, je ta mesec od RBI zahtevala tudi Evropska centralna banka (ECB).

Avstrijska Raiffeisen Bank International (RBI), ena od redkih preostalih velikih finančnih ustanov, ki še delujejo v Rusiji, razmišlja o prodaji ali oddelitvi svoje enote v tej državi, tako da ta ne bi bila več del skupine, so sporočili iz banke.

Skupina RBI se je zaradi svoje ruske podružnice in vezi z Rusijo po invaziji te države na Ukrajino februarja lani znašla pod pritiskom.

Do RBI je kritičen ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, urad ameriškega finančnega ministrstva za nadzor tujih sredstev je od banke že januarja zahteval informacije o njenem poslovanju v Rusiji, ta mesec pa se je znašla še pod pritiskom Evropske centralne banke (ECB), ki zahteva, naj postopoma opusti poslovanje v Rusiji.

Danes so v banki pojasnili, da preučujejo “potencialne transakcije, ki bi imele za rezultat prodajo ali oddelitev Raiffeisenbank Russia”. Ob tem so se zavezali nadaljnjemu zmanjševanju poslovne aktivnosti v Rusiji.

Kot so opozorili, bo to pomenilo upad prihodkov in bo vplivalo na njihove komitente. “Skupina RBI in naši delničarji so se znašli v položaju brez primere. Pri tem prepoznavamo nujnost ukrepanja zaradi vojne,” so poudarili v banki.

Bo pa Raiffeisenbank ohranila nekatere bančne operacije v Rusiji, kjer zdaj zaposluje več kot 9.000 ljudi, “da bo zadostila pogojem za bančno licenco in bo v pomoč strankam”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje