Bo ukrajinsko žito v Evropo prišlo prek hrvaških pristanišč?

Svet 31. Jul 202320:48 8 komentarjev
Ukrajina, žito
Serhii Smolientsev/REUTERS

Hrvaška in Ukrajina sta se dogovorili o možnosti uporabe hrvaških pristanišč za izvoz ukrajinskega žita, sta danes po pogovorih v Kijevu sporočila zunanja ministra Hrvaške in Ukrajine Gordan Grlić Radman in Dmitro Kuleba.

Hrvaška je v luči možne svetovne prehranske krize Ukrajini dala na voljo svoja pristanišča za izvoz ukrajinskega žita in bo to počela tudi v prihodnje, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.

“Dogovorili smo se o možnosti uporabe hrvaških pristanišč na Donavi in v Jadranskem morju za prevoz ukrajinskega žita. Zdaj si bomo prizadevali za vzpostavitev najučinkovitejših poti do teh pristanišč in čim bolje izkoristiti to priložnost,” je potrdil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba.

“Vsaka odprta vrata so resničen in učinkovit prispevek h globalni prehranski varnosti. Hvala Hrvaški za konstruktivno pomoč,” je dodal.

Ukrajinsko žito
REUTERS/Alexey Malgavko

Rusija je pred dvema tednoma odstopila od sporazuma o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, v okviru katerega je Ukrajina izvozila okoli 33 milijonov ton žita, kar je pripomoglo k stabilizaciji cen hrane po svetu. Po odstopu Moskve od sporazuma se vrstijo pozivi, da je treba preprečiti svetovno prehransko krizo.

Ukrajinska pristaniška mesta ob Črnem morju, ki se uporabljajo za izvoz ukrajinskega žita, so bila v minulem obdobju pogosto tarča ruskih raketnih napadov. V Kijevu so minuli teden zatrdili, da je Rusija v napadih v okolici Odese uničila 60.000 ton žita, namenjenega za izvoz. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruske sile obtožil, da namenoma ciljajo infrastrukturo, potrebno za izvoz žita.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje