Bolgarija popustila in nehala blokirati pogajanja s Severno Makedonijo

Svet 24. Jun 202213:40 > 14:19 0 komentarjev
Bolgarski premier Kiril Petkov
REUTERS/Johanna Geron

Bolgarski parlament je danes umaknil veto na začetek pristopnih pogajanj za članstvo Severne Makedonije v EU. Sprejet je bil francoski predlog, v skladu s katerim bo morala Severna Makedonija predhodno spremeniti svojo ustavo in vanjo vključiti Bolgare kot priznano etnično skupino.

Sklep za umik veta je bil sprejet s 170 glasovi za in 37 proti, 21 poslancev pa se je vzdržalo, je po glasovanju povedal podpredsednik bolgarskega parlamenta Atanas Atanasov.

Pred Severno Makedonijo ni več ovir za začetek pristopnih pogajanj za članstvo v EU, če bo izpolnila zahteve Bolgarije glede dolgo trajajočih zgodovinskih in jezikovnih sporov.

“Navsezadnje je v našem interesu, da Zahodni Balkan, Severna Makedonija in Albanija, dobijo možnost za vstop v EU,” je po navedbah AFP med razpravo dejal sopredsednik desničarske stranke Demokratična Bolgarija (DB) Hristo Ivanov, čigar stranka je predlog parlamentu tudi predložila.

V skladu s sprejetim sklepom mora Severna Makedonija vključiti Bolgare v svojo ustavo kot “enakopravne z drugimi narodi”, podpisati dvostranski protokol in učinkovito izvajati pogodbo o prijateljstvu, dobrem sosedstvu in sodelovanju iz leta 2017.

“Današnja odločitev nam omogoča, da svoje zahteve povežemo s temeljnimi evropskimi vrednotami in standardi,” je dodal Ivanov in ostale stranke pozval, naj ne zamudijo te dobre priložnosti za rešitev vprašanja, še preden se 30. junija konča francosko predsedovanje Svetu EU.

Bolgarski premier Kiril Petkov je predlog Francije sicer že v četrtek na vrhu EU-Zahodni Balkan sprejel in ga označil za zelo dobrega, medtem ko je makedonski premier Dimitar Kovačevski na srečanju v Bruslju dejal, da je trenutni predlog za Skopje popolnoma nesprejemljiv.

Vrh EU Zahodni Balkan
John Thys/Pool via REUTERS

Čeprav se bolgarski premier Petkov zavzema za politiko približevanja Skopju, pa je bil to tudi eden od razlogov, da je v začetku meseca iz vladajoče koalicije izstopila stranka Obstaja takšen narod (ITN), zaradi česar je vlada postala manjšinska. V sredo je nato z glasovanjem o nezaupnici manjšinska vlada tudi padla, Petkov pa kljub temu zaenkrat ostaja na položaju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!