Bolgarski vladi izglasovana nezaupnica

Svet 22. Jun 202220:38 0 komentarjev
Kiril Petkov
PROFIMEDIA

Bolgarski poslanci so danes s 123 glasovi za in 116 glasovi proti izglasovali nezaupnico vladi. Bolgariji se tako obetajo četrte volitve v nekaj več kot enem letu. Vlada premierja Kirila Petkova je ostala brez večinske podpore šest mesecev po njenem oblikovanju.

Vladajoča koalicija se je začela krhati pred dvema tednoma, ko je stranka Obstaja takšen narod (ITN) najavila izstop iz koalicije štirih strank. Kot razlog za to potezo so v ITN navedli nesoglasja pri proračunskih vprašanjih ter otoplitev vezi s Severno Makedonijo, za katero si prizadeva premier Kiril Petkov iz stranke Nadaljujemo spremembo (PP).

Takšna zunanja politika je namreč po oceni predsednika ITN Slavija Trifonova v nasprotju tako s politiko zunanjega ministrstva, ki ga je vodila ministrica iz kvote ITN, kot tudi z javnim mnenjem v Bolgariji. Večina poslancev ITN je tako danes podprla nezaupnico, ki jo je vložila največja opozicijska konservativna stranka Gerb nekdanjega premierja Bojka Borisova. Formalno je bila sicer nezaupnica vložena zaradi neustreznih gospodarskih in finančnih politik v času rastoče inflacije.

Politična kriza v Sofiji naj ne bi vplivala na proces širitve EU. Evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi se je namreč že dopoldan na Twitterju zahvalil Borisovu in njegovi stranki, ker sta sprejela “zgodovinsko odločitev za Evropo in Severno Makedonijo” ter pristala na začetek pristopnih pogajanj v skladu s francoskim predlogom.

Francija kot predsedujoča Svetu EU v prvi polovici leta je pripravila kompromisni predlog, ki bi omogočil deblokado evropske integracije Severne Makedonije, pri kateri je ravno Bolgarija predstavljala največjo oviro. Petkova vlada je sploh prva vlada v novejši zgodovini Bolgarije, ki ji je bila izglasovana nezaupnica. Če nobena od strank v kratkem ne sestavi parlamentarne večine, Bolgare čakajo nove volitve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!