Evakuacijo iz Nigra odredile tudi ZDA in Velika Britanija

Svet 03. Avg 202308:26 > 13:47 5 komentarjev
Evakuacija iz Nigra.
Evakuacija iz Nigra. (Foto: PROFIMEDIA)

Po vojaškem udaru v Nigru je ameriško zunanje ministrstvo v sredo ukazalo začasno evakuacijo vsega nenujnega diplomatskega osebja z ameriškega veleposlaništva v prestolnici Niamey. Da začasno zmanjšuje osebje na svojem veleposlaništvu v Nigru, pa je danes sporočila tudi Velika Britanija. Evakuacije medtem izvajajo tudi druge države, predvsem Francija.

Ameriško zunanje ministrstvo, ki je objavilo ukaz o začasni evakuaciji nenujnega diplomatskega osebja iz ameriškega veleposlaništva v Niameyju, je ob tem izpostavilo, da ostaja veleposlaništvo odprto za nujne usluge ameriškim državljanom. Vsem ameriškim državljanom pa je svetovalo, naj zapustijo Niger.

“ZDA ostajajo zavezane odnosom s prebivalci Nigra in demokraciji. Ameriški senat je pred kratkim potrdil veleposlanico v Nigru Kathleen FitzGibbon in veselimo se njenega hitrega prihoda v Niamey,” je sporočilo ameriško zunanje ministrstvo, ki je obsodilo državni udar, ki ga je vojska izvedla minuli teden.

“Pozivam k takojšnji izpustitvi odstavljenega predsednika Nigra Mohameda Bazouma in njegove družine ter k ohranitvi težko pridobljene demokracije v Nigru,” pa je v izjavi ob današnji 63. obletnici neodvisnosti te zahodnoafriške države dejal predsednik ZDA Joe Biden. Z odstavljenim predsednikom Bazoumom se je sicer v sredo po telefonu pogovarjal ameriški državni sekretar Antony Blinken in mu zagotovil, da so ZDA še naprej zavezane vrnitvi njegove vlade na oblast, poročajo tuje tiskovne agencije.

“ZDA zavračajo vse poskuse strmoglavljenja ustavnega reda v Nigru in stojijo ob strani njenim državljanom, Združenju zahodnoafriških držav (Ecowas), Afriški uniji in drugim mednarodnim partnerjem, ki podpirajo demokracijo in vladavino prava ter človekove pravice,” so še sporočili z zunanjega ministrstva.

Tudi London v zmanjšanje osebja na veleposlaništvu

Po Washingtonu so se tudi v Londonu danes odločili za začasno zmanjšanje osebja na britanskem veleposlaništvu v Niameyju. Britansko zunanje ministrstvo je ob tem pojasnilo, da so se za to odločili zaradi varnostnih razmer.

Pozno zvečer v sredo pa je v Niameyu pristalo peto francosko vladno letalo za evakuacije, je sporočil generalštab francoske vojske. To naj bi za zdaj bil tudi zadnji francoski evakuacijski let iz Nigra. Pred tem je z dvema francoskima letaloma iz Nigra skupno odpotovalo 1.728 ljudi, od tega 1.058 Francozov, so sporočili z zunanjega ministrstva v Parizu.

Italija je v sredo evakuirala približno 100 ljudi, med katerimi so bili večinoma civilisti, nekaj je bilo tudi državljanov ZDA. Približno 40 italijanskih civilistov pa se je odločilo, da za zdaj ostanejo v Nigru, je sporočil zunanji minister Antonio Tajani. V Nigru sicer živi nekaj manj kot 500 italijanskih državljanov, v glavnem gre za vojaško osebje.

V Nigru je vojaška hunta prejšnji teden prevzela oblast in odstavila predsednika Bazouma. Pred ZDA in Veliko Britanijo pa so se za evakuacijo svojih državljanov že odločile Francija, Nemčija, Španija in Italija. Slovensko zunanje ministrstvo medtem nima informacij, da bi se v Nigru nahajali slovenski državljani. Kot so v torek še pojasnili, jih od tam ni nihče kontaktiral. Slovenskim državljanom sicer iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Niger.

Evakuacija iz Nigra.
Evakuacija iz Nigra. (Foto: PROFIMEDIA)

Francija zahteva varnostna zagotovila za njeno diplomatsko osebje

Francija je v sredo hunto v Nigru pozvala, naj zagotovi varnost njenega diplomatskega osebja in veleposlaništva, saj je danes v prestolnici prišlo do novih protestov. General Abdourahamane Tchiani, vodja predsedniške garde, ki je izvedla državni udar, je medtem sporočil, da francoski državljani nimajo nobenega razloga za odhod iz države in dodal, da jim ne grozi niti najmanjša nevarnost.

Obsodil je sankcije Ecowasa in jih označil za “cinične in krivične”. Prepričan je, da so namenjene ponižanju varnostnih sil Nigra in destabilizaciji države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ecowas je prejšnji teden pučistom poleg sankcij zadal tudi sedemdnevni ultimat za vrnitev odstavljenega predsednika Bazouma na oblast ter ponovno vzpostavitev ustavnega reda v državi. V nasprotnem primeru bi lahko sledila vojaška intervencija.

Združenje zahodnoafriških držav (Ecowas)
Združenje zahodnoafriških držav (Ecowas). (Foto: PROFIMEDIA)

“Možnost vojaškega posredovanja je zadnja v vrsti možnih ukrepov. Gre za izhod v skrajni sili, vendar se moramo pripraviti tudi na to možnost,” je v sredo pojasnil komisar Ecowas za politične zadeve, mir in varnost Abdel-Fatau Musa ob začetku tridnevnega srečanju združenja v Nigeriji. Delegacija združenja je medtem v sredo prispela v Niger, kjer si bo prizadevala najti diplomatsko rešitev krize v državi. Delegacijo po poročanju katarske tiskovne agencije QNA vodi nekdanji nigerijski predsednik Abdulsalami Abubakar.

Svetovna banka je medtem do nadaljnjega ustavila izplačila za vse svoje operacije v Nigru. Partnerstva z zasebnim sektorjem pa se bodo previdno nadaljevala, je sporočila v sredo in dodala, da bo še naprej pozorno spremljala razmere v državi.

V središču prestolnice Niamey se je danes zbralo več tisoč ljudi v podporo državnemu udaru. Številni so mahali z velikanskimi ruskimi zastavi ter vzklikali protifrancoska in proruska gesla. Protest je sicer potekal ravno ob obletnici neodvisnosti te zahodnoafriške države od Francije leta 1960.

Nov shod podpornikov udara v Nigru.
Nov shod podpornikov udara v Nigru. (Foto: PROFIMEDIA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje