Josep Borrell: Izraelski premier Benjamin Netanjahu nikogar ne posluša

Svet 12. Feb 202417:04 > 19:00 2 komentarja
UNRWA
Foto: PROFIMEDIA

Vodja agencije ZN za podporo Palestincem (UNRWA) Philippe Lazzarini in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta posvarila pred razpustitvijo agencije. Odločitev o razpustitvi agencije UNRWA "bi bila izjemno kratkovidna", je po srečanju z ministri EU za razvojno sodelovanje poudaril Lazzarini. Iran je medtem posvaril Izrael pred ofenzivo v mestu Rafa. Prav tako se je ob Netanjahujeve načrte za evakuacijo Palestincev z območja mesta Rafa, da bi tam izvedli kopensko ofenzivo, obregnil tudi Borrell. "Evakuirali jih bodo. Kam, na Luno?," je vprašal.

Vodja agencije ZN za podporo Palestincem (UNRWA) Philippe Lazzarini in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta danes v Bruslju posvarila pred razpustitvijo agencije. Lazzarini je pojasnil, da je trenutno spričo obtožb o domnevni vpletenosti uslužbencev UNRWA v napad Hamasa na Izrael zamrznjenih 450 milijonov dolarjev donacij.

Odločitev o razpustitvi agencije UNRWA “bi bila izjemno kratkovidna”, je po srečanju z ministri EU za razvojno sodelovanje poudaril Lazzarini. Pri tem je izpostavil, da po koncu spopadov med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom približno pol milijona otrokom v Gazi ne bi mogli zagotoviti vrnitve v šolo.

Agencijo bo mogoče razpustiti, ko bodo Palestinci imeli svojo državo

UNRWA po njegovih besedah Palestincem v celotni regiji zagotavlja javne storitve, kot so izobraževanje, zdravstvo ter naložbe v človekov razvoj. Lazzarini se je strinjal z Borrellom, ki je poudaril, da bo mogoče agencijo razpustiti šele, ko bodo Palestinci imeli svojo državo.

“Če razpustite UNRWA, bo problem palestinskih beguncev še vedno tu oziroma bo še večji. Zato si prizadevajmo za rešitev, ki bo omogočila razpustitev UNRWA, ker je bil problem palestinskih beguncev razrešen z ustanovitvijo dveh držav,” je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU.

Izraelski pozivi k razpustitvi agencije pod vodstvom Lazzarinija so se okrepili po obtožbah o domnevnem sodelovanju uslužbencev UNRWA v Hamasovem napadu na izraelsko ozemlje 7. oktobra. Zaradi teh obtožb s strani Izraela je več zahodnih držav začasno zaustavilo financiranje agencije.

Po navedbah generalnega komisarja UNRWA je trenutno zaustavljenih za okoli 450 milijonov ameriških dolarjev donacij, predvidenih za letošnje leto. Sredstev jim bo začelo primanjkovati marca, ko bodo imeli po pričakovanjih med 30 in 40 milijonov dolarjev premalo, še bolj pa se bo ustavitev sredstev poznala od aprila naprej. Če države ne bi zamrznile sredstev, bi zadoščala do konca julija, je pojasnil.

“To bo vplivalo na vse aktivnosti. Ne govorimo samo o Gazi, ampak tudi o sosednjih državah in vemo, kako krhke so lahko razmere v nekaterih od njih,” je povedal o posledicah ustavitve financiranja. Je pa Lazzarini poudaril pomen izplačila sredstev EU v višini okoli 82 milijard evrov, ki je predvideno za začetek marca.

Lenarčič: Treba je okrepiti humanitarno pomoč za Gazo

O tem sta dopoldne govorila z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem. Ta je po zasedanju na družbenem omrežju X sporočil, da je treba okrepiti humanitarno pomoč za Gazo, pri čemer pa je učinkovit humanitarni odziv odvisen od UNRWA. Bruselj bo pozorno spremljal tako interno preiskavo ZN, kot tudi delo neodvisne komisije pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna, je že pred srečanjem poudaril Lenarčič.

Vodja agencije je medtem izrazil upanje, da bodo čez en mesec prejeli vmesna opažanja komisije, končno poročilo pa do 20. aprila. Na novinarski konferenci je zavrnil tudi pozive Izraela k odstopu. Slovenija je na zasedanju pozdravila neodvisni preiskavi, z namenom okrepitve transparentnosti delovanja UNRWA in ustreznega ukrepanja proti obtožbam, so sporočili z zunanjega ministrstva (MZEZ). Obenem je generalni direktor MZEZ za razvoj Edvin Skrt izpostavil nujnost zadostnega in neprekinjenega financiranja agencije za uresničevanje njenega mandata.

Philippe Lazzarini in Josep Borrell
Foto: Johanna Geron/REUTERS

“Evakuirali jih bodo. Kam, na Luno?”

Borrell je ZDA in druge izraelske zaveznice tudi pozval, naj zmanjšajo dobave orožja Izraelu, če menijo, da so njegovi napadi na palestinsko enklavo Gaza zahtevali preveč smrtnih žrtev. “Če mislite, da je ubitih preveč ljudi, potem bi morali morda dobaviti manj orožja, da bi preprečili pobijanje tolikšnega števila ljudi. Ali ni to logično,” je povedal Borrell, pri čemer je spomnil na izjave najpomembnejših svetovnih voditeljev, tudi predsednika ZDA Joeja Bidna.

Na novinarski konferenci po neformalnem zasedanju ministrov EU za razvojno sodelovanje je dodal, da vsi hodijo v Tel Aviv in prosijo izraelske oblasti, naj zaščitijo civiliste in ne pobijajo toliko ljudi. “Vendar pa izraelski premier Benjamin Netanjahu nikogar ne posluša,” je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije. Obregnil se je tudi ob Netanjahujeve načrte za evakuacijo Palestincev z območja mesta Rafa na jugu enklave, da bi tam izvedli kopensko ofenzivo. “Evakuirali jih bodo. Kam, na Luno?” je vprašal. Da ne ve, kam bi lahko evakuirali Palestince, je dejal tudi Lazzarini.

napadi na Rafo
Foto: Ibraheem Abu Mustafa/REUTERS

Iran posvaril Izrael pred ofenzivo v Rafi

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je danes na omrežju X Izrael posvaril, da bi obsežna vojaška ofenziva in s tem povezana “širitev vojnih zločinov in genocida” na Rafo na jugu Gaze imela resne posledice za Tel Aviv. Abdolahian je sicer trenutno na obisku v katarski prestolnici Doha, kjer potekajo intenzivni pogovori za prekinitev spopadov med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. V nedeljo pa je minister obiskal Libanon in se sestal z vodjo libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasanom Nasralo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelski premier Netanjahu je minuli teden odredil pripravo na obsežno vojaško operacijo v Rafi, zadnje večje mesto v Gazi, kamor izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev.

Hamas je posvaril, da bi kopenska ofenziva na Rafo ogrozila pogovore o izpustitvi talcev. Svarila glede morebiti katastrofalnih posledic širitve izraelskih operacij na mesto pa so izdale tudi številne humanitarne organizacije in tuje vlade, vključno z ZDA.

Tudi visoki predstavnik Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je dejal, da izraelska ofenziva v Rafi v sedanjih okoliščinah predstavlja tveganje za nadaljnja grozodejstva. “Morebiten popoln vojaški vdor v Rafo – kjer je približno 1,5 milijona Palestincev stisnjenih ob egiptovski meji in nimajo kam pobegniti – je zastrašujoč zaradi možnosti, da bi bilo ubitih in ranjenih izjemno veliko število civilistov,” je dejal Türk.

Po njegovih besedah možnost izraelske ofenzive v Rafi v sedanjih okoliščinah predstavlja tveganje za nadaljnja grozodejstva, med katerimi bi spet najbolj nastradale ženske in otroci, česar svet ne sme dopustiti, navaja dpa. “Izrael mora spoštovati pravno zavezujoče odločitve Mednarodnega sodišča in celotno mednarodno humanitarno pravo,” je še dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje