Borrell meni, da je Afganistan pokazal potrebo po skupni evropski vojski

Svet 30. Avg 202115:01 > 15:54 0 komentarjev
Josep Borrell
Olivier Hoslet/REUTERS

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je dejal, da so dogodki v Afganistanu pokazali, da bi morala imeti Evropska unija svojo vojsko, ki bi jo lahko mobilizirala v kratkem času.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera dejal, da so dogodki v Afganistanu pokazali, da bi morala imeti Evropska unija svojo vojsko, ki bi jo lahko mobilizirala v kratkem času. Ob tem se je zavzel še za finančno pomoč sosedam Afganistana, da bodo lažje upravljale migracije.

“EU mora biti sposobna posredovati, da zaščiti svoje interese, ko se Američani ne želijo vmešati,” je v danes objavljenem intervjuju dejal Borrell.

“Naša enota za hitro posredovanje bi morala biti sestavljena iz 5.000 vojakov, ki bi jih lahko mobilizirali v kratkem času. Imamo evropske bojne skupine, ki jih nismo še nikoli mobilizirali. To moramo biti sposobni narediti hitreje,” je poudaril.

Finančno bi morali podpreti sosede Afganistana

Prepričan je tudi, da bi morala povezava finančno podpreti sosede Afganistana pri upravljanju migrantskega toka. Številni namreč bežijo iz države pred talibani, in prve bodo na udaru sosednje države. “Okrepiti bomo morali sodelovanje s sosednjimi državami, da se reši težave, povezane z Afganistanom. Pomagati jim moramo s prvim begunskim valom,” je dodal.

Na vprašanje o finančni podpori za gostovanje afganistanskih beguncev je odgovoril, da ima Evropa svoje omejitve glede števila ljudi, ki jih lahko sprejme, in da se ne more nič narediti brez tesnega sodelovanja. “Sosednje države bodo prizadete prej in bolj kot Evropa. Torej da: to pomeni tudi dajanje finančne podpore državam, kot smo to naredili s Turčijo,” je dodal.

Turčija je pred petimi leti z Brusljem sklenila dogovor o upravljanju begunskega toka v smeri EU v zameno za finančno podporo. Trenutno je v Turčiji še 3,7 milijona beguncev iz Sirije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!