Talibani za kaos ob evakuaciji krivijo ZDA

Svet 22. Avg 202109:11 > 17:04 0 komentarjev
afganista, evakuacija
Marc Tessensohn/Bundeswehr/Handout via REUTERS

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je opozoril, da je evakuacija vseh afganistanskih sodelavcev zahodnih držav "matematično nemogoča" in prosil ZDA za več fleksibilnosti pri dostopu do letališča v Kabulu. Mediji poročajo o sedmih smrtnih žrtvah. Za kaos ob evakuaciji več tisoč Afganistancev in tujih državljanov pa talibani krivijo ZDA.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je v soboto opozoril, da evakuacija vseh afganistanskih sodelavcev zahodnih držav in njihovih družin do 31. avgusta ni mogoča. Varnostni ukrepi, ki so zelo strogi, po njegovem prepričanju v določeni meri ovirajo evakuacijo.

Ameriška administracija je 31. avgust namreč določila kot datum dokonačnega umika svojih sil iz Afganistana, od koder načrtuje evakuacijo več deset tisoč ljudi. “To je matematično nemogoče,” je ocenil Borrell. Po njegovih besedah je težava pri dostopu do letališča. “Nadzorni in varnostni ukrepi Američanov so zelo strogi. Pritožili smo se. Prosili smo jih, naj pokažejo več fleksibilnosti,” je dejal in dodal, da EU ne uspe spraviti na letališče svojih sodelavcev.

Doslej v Španijo prispelo 150 sodelavcev iz delegacije EU

Že sama delegacija EU v Kabulu šteje približno 400 afganistanskih sodelavcev in njunih družinskih članov. Unija je obljubila, da jih bo umaknila iz države, a jih je doslej v sprejemni center v Španijo prispelo šele 150. Gre sicer za aktivne sodelavce, medtem ko je število vseh, ki so z EU sodelovali v zadnjih 20 letih, še veliko višje, je poudaril.

ZDA so skupaj z Veliko Britanijo z namenom zavarovanja vojaškega letališča, od koder trenutno potekajo evakuacijski leti, tja napotile 6000 vojakov. Če Američani odidejo, Evropejci po besedah Borrella nimajo vojaških zmožnosti, da bi zasedli in zavarovali letališče, ki da bo tako padlo v roke talibanov.

Zanikal napetosti med EU in ZDA

Kljub temu je Borrell zanikal, da bi med EU in ZDA glede evakuacij obstajale napetosti. Si bodo pa morali zastaviti vprašanja, zakaj stvari potekajo na tak način, je dejal in nakazal možnost vrha EU, na katerem bi naslovili situacijo, v kateri se je znašla Evropa, in vprašanje, kakšni bodo morali biti naslednji koraki glede Afganistana.

Izpostavil je še, da EU že nekaj časa dela na strateškem dokumentu, ki bo z namenom ukrepanja v prihodnjih krizah predlagal oblikovanje 50.000-članske enote za hitro odzivanje.

Da “nobeni državi ne bo uspelo vseh spraviti ven” do 31. avgusta, je danes za časnik Mail on Sunday zapisal tudi britanski obrambni minister Ben Wallace. “Mogoče bodo Američani prejeli dovoljenje, da ostanejo dlje, in če ga bodo, bodo imeli našo polno podporo,” je dodal.

Evakuacija iz Afganistana v Španiji
Mariscal/REUTERS

Umrlo sedem civilistov

Na letališču v Kabulu, kjer tisoči Afganistancev poskušajo priti na letala, s katerimi tuje države iz Afganistana umikajo svoje državljane in afganistanske sodelavce, še naprej vlada kaos. Umrlo je sedem afganistanskih civilistov, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

“Naše misli so z družinami sedmih afganistanskih civilistov, ki so žal umrli v množicah v Kabulu,” so še sporočili. Kot so dodali, razmere na območju letališča ostajajo težavne, a delajo vse, kar lahko, da bi zagotovili varnost. Pred tem je poročevalec britanske televizije Sky News poročal o kaotičnih razmerah pred vhodom na letališče, pri čemer naj bi v soboto umrlo več ljudi, ki jih je stisnila množica zbranih.

Glede na navedbe neimenovanega predstavnika zveze Nata, ki ga navajajo tuje tiskovne agencije, naj bi sicer v tednu dni na letališču skupno umrlo že najmanj 20 ljudi.

Talibani za kaos krivijo ZDA

Več tujih veleposlaništev, vključno z ameriškim, je v soboto pozvalo svoje državljane, naj zaradi varnostnih groženj ne poskušajo doseči letališča. Med drugim naj bi se bali napada skrajne skupine Islamska država, poroča britanski BBC.

Za kaos ob evakuaciji tujih državljanov in Afganistancev so talibani danes okrivili ZDA. Kot je dejal predstavnik skupine Amir Han Mutaki, ZDA “z vso njihovo močjo in zmogljivostmi ni uspelo zagotoviti reda na letališču”, medtem ko da je drugod po državi mir.

Drug predstavnik talibanov, Abdul Kahar Balči je medtem za Al Džaziro dejal, da imajo glede varnostnih dogovorov na letališču “delovni odnos” z ZDA. Nadzorne točke izven letališča so pod njihovim nadzorom, notranje pa nadzorujejo ZDA. “So v stalnem medsebojnem stiku,” je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!