Von der Leyen potrdila stike s talibani, napovedala nadaljnjo pomoč Afganistanu

Svet 21. Avg. 202116:36 > 17:27
Delite:
afganistan, ursula von der layen
Foto: Juan Medina/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell so danes obiskali sprejemni center za afganistanske sodelavce evropskih institucij v bližini Madrida. EU bo še naprej nudila humanitarno pomoč Afganistanu, je pri tem zagotovila von der Leyen, ki je tudi potrdila stike s talibani.

EU mora pomagati ne le tistim Afganistancem, ki so prispeli v Španijo, ampak tudi tistim, ki ostanejo v Afganistanu, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. EU je trdno zavezana, da bo še naprej podpirala nevladne organizacije, ki delujejo v Afganistanu, je dejala in napovedala povečanje humanitarne pomoči.

Za leto 2021 je unija načrtovala pomoč Afganistanu v višini 57 milijonov evrov, vendar je to pomoč treba povečati, je sporočila. “Naj bom zelo jasna: milijarda evrov sredstev EU za razvojno pomoč v naslednjih sedmih letih je vezana na stroge pogoje, to so spoštovanje človekovih pravic, dobro ravnanje z manjšinami ter spoštovanje pravic žensk in deklet,” je sporočila na Twitterju.

Ob tem je predsednica Evropske komisije potrdila, da je EU v stiku s talibani. Pogajanja s talibani pa ne pomenijo nikakršnega priznanja nove vlade, je poudarila. Predvsem želijo z vzpostavitvijo stikov olajšati evakuacijo ljudi, ki so sedaj v nevarnosti, je dodala.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je tvitnil, da ostaja prioriteta spraviti na varno vse sodelavce EU.

EU naj bi evakuirala od 400 do 500 afganistanskih sodelavcev in njihovih družin

Sprejemni center, ki so ga španske oblasti uredile v vojaškem letalskem oporišču v bližini Madrida, je “simbol odziva EU in Španije” na krizo, pa je po poročanju tujih tiskovnih agencij na skupni novinarski konferenci dejal španski premier Pedro Sanchez. “Predstavlja vrednote evropske enotnosti in solidarnosti. Enotnost med državami članicami in solidarnost s tistimi, ki najbolj trpijo. Španija je tu, ko nas EU potrebuje,” je dejal.

Španija je sprejemni center za afganistanske sodelavce evropskih institucij in člane njihovih družin, ki iz Afganistana bežijo pred morebitnimi povračilnimi ukrepi talibanskega režima, vzpostavila ob vojaškem letalskem oporišču Torrejon de Aroz severovzhodno od Madrida. Sprejme lahko okoli 1000 ljudi.

Iz Španije naj bi jih kasneje v okviru porazdelitve bremena prerazporedili po članicah. EU naj bi sicer iz Afganistana evakuirala od 400 do 500 afganistanskih sodelavcev in njihovih družin. Slovenija je v okviru porazdelitve bremena med članicami unije pripravljena sprejeti do pet oseb, je pred dnevi sporočil zunanji minister Anže Logar.

V petek zvečer je v vojaškem oporišču pri Madridu že pristalo letalo s 110 afganistanskimi sodelavci in člani njihovih družin, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila španska vlada. Letalo je iz Kabula najprej poletelo v Dubaj, od tam pa v Španijo. Danes naj bi tam pristalo še eno letalo z evakuiranimi afganistanskimi sodelavci in člani njihovih družin.

Sinoči pa je v poznih večernih urah na letališču Jožeta Pučnika pristalo letalo, ki je iz Kabula v Slovenijo pripeljalo sodelavca Slovenske vojske z družino. Družino bo v začetni fazi namestilo ministrstvo za obrambo. V nadaljevanju bo v skladu s svojimi pristojnostmi za vprašanja v zvezi z njihovim bivanjem skrbel urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov

Komentari

Vaš komentar