Novinarji brez meja pozivajo k preložitvi umika ameriških enot iz Afganistana

Svet 21. Avg 202118:35 0 komentarjev
afganista, evakuacija, novinarji brez meja
U.S. Air Force/Senior Airman Taylor Slater/Handout via REUTERS

Mednarodna novinarska organizacija Novinarji brez meja (RSF) je danes ZDA pozvala, naj pripravi načrt za evakuacijo ogroženih afganistanskih novinarjev in zagovornikov človekovih pravic iz Afganistana. Da bi omogočili njihovo evakuacijo, RSF obenem poziva k preložitvi umika ameriških enot iz Afganistana, ki je predviden do 31. avgusta.

Poziv so Novinarji brez meja izdali v času, “ko se zdi, da imajo ZDA v Afganistanu le eno prednostno nalogo, evakuacijo lastnih državljanov in nekdanjih zaposlenih”, so zapisali v izjavi, objavljeni na njihovi spletni strani.

Izrazili so obžalovanje, da projekte evakuacije, ki so jih pripravile druge države, v veliki meri ovira upravljanje dostopa do letal. To blokira evakuacijo tistih, ki so na seznamih ogroženih oseb, ki jih zagotavljajo nevladne organizacije, kot je RSF.

“Prejemamo na desetine nujnih zahtev za evakuacijo,” je opozoril generalni sekretar RSF Christophe Deloire. “Problem danes ni pridobiti vizume ali sedeže na letalih, temveč tem ljudem omogočiti, da pridejo do letal,” je opozoril.

Organizacija poziva ZDA, naj preložijo konec vojaške operacije v Afganistanu. “Do 31. avgusta bo materialno nemogoče dokončati evakuacijo vseh ogroženih, vključno z afganistanskimi novinarji,” so zapisali. Kot je poudaril Deloire, je “v igri podoba ZDA kot zagovornice svobode medijev in človekovih pravic”.

O tem, v kakšni nevarnosti so novinarji in njihove družine v Afganistanu, med drugim priča petkov dogodek, ko so talibanski borci ubili sorodnika novinarja nemškega medija Deutsche Welle (DW), sicer Afganistanca. Talibani so novinarja iskali od hiše do hiše, navaja DW. V tej akciji je bil nato ustreljen še en sorodnik novinarja, drugi pa so uspeli pobegniti in so na begu. Talibani so sicer preiskali domove še vsaj treh novinarjev, ki delajo za DW. Njihove kolege pa so odpeljali ali ubili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!