Borrell: V Evropi ni prostora za razdeljeno BiH

Svet 21. Feb 202220:42 > 21:22 1 komentar
BiH
PROFIMEDIA

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell je po Svetu EU za zunanje zadeve, kjer so se pogovarjali o varnosti v Evropi, podnebni diplomaciji, položaju v Sahelu ter BiH, dejal, da v Evropi ni prostora za razdeljeno BiH.

“Ko smo se pogovarjali o BiH, smo govorili o tem, kako ohraniti enotnost države. Pozivamo politične voditelje, da zagotovijo delovanje njihove ustave. V Evropi ni prostora za razdeljeno BiH,” je po zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve novinarjem dejal visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Josep Borrell.

Borrell je povedal, da ministri izražajo polno podporo visokemu predstavniku EU v BiH pri prizadevanjih za olajšanje mediacije. “Pripravljeni smo na vse ukrepe in instrumente, ki jih razmere zahtevajo, vključno s finančno pomočjo in omejevalnimi ukrepi. Vendar so ti zadnji na vrsti. Upamo na dogovor o tem, kako bi lahko potekale volitve,” je na novinarski konferenci še dejal visoki predstavnik EU. Ob prihodu na zasedanje je visoki zunanjepolitični predstavnik EU posvaril, da se ob krizi zaradi ruske grožnje Ukrajini ne sme podcenjevati resnosti razmer v BiH, ter poudaril, da bodo zunanji ministri morali sprejeti odločitve in preprečiti, da država razpade na koščke.

Danes bi na zasedanju sicer morali razpravljati o evropskih sankcijah zoper Milorada Dodika, a kot je poročal novinar N1 Nikola Radišić, so sklenili, da še ni čas za to. Največ govora je bilo o spremembi volilne zakonodaje. Volitve v BiH so oktobra, volilnega sistema pa se v skladu z uveljavljenimi standardi ne sme spreminjati manj kot šest mesecev pred volitvami, pojasnjujejo viri.

Na vprašanja o slovenskem stališču glede sankcij zaradi spodkopavanja enotnosti v BiH je zunanji minister Anže Logar tudi tokrat izpostavil potrebo po strpnem dialogu in umiritvi razmer ter prizadevanji EU za izvedbo reform v BiH ob jasni evropski perspektivi države. Ob tem je Logar še poudaril, da je potekala danes le splošna razprava o BiH brez konkretnih sklepov. Glede možnosti zamrznitve evropskih sredstev pa je dejal, da gre za postopek komitologije, v okviru katerega članice nimajo pristojnosti, temveč o tem odloča Evropska komisija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje