Borrell: Vojaške sile od začetka delovanja odvrnile 11 napadov hutijevcev

Svet 08. Apr 202421:34 4 komentarji
Foto: PROFIMEDIA

Vojaške sile pomorske operacije Evropske unije Aspides v Rdečem morju so od konca februarja, ko je misija začela delovati, odvrnile 11 napadov jemenskih uporniških hutijevcev, je danes sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. V zadnjih dveh mesecih so tudi spremljale in ščitile 68 plovil v regiji.

visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell in grški kapitan Vasilios Griparis, ki vodi operativni štab misije v grškem mestu Larisa, sta na skupni novinarski konferenci v Bruslju kot pozitivno ocenila delovanje misije EU v Rdečem morju.

Pohvalila sta hiter odziv EU na zaostritve razmer v regiji, Borrell pa je ponovil, da hutijevci z napadi v Rdečem morju ogrožajo varnost plovbe, mednarodno trgovino in stabilnost v regiji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Sile so v manj kot dveh mesecih od začetka operacije spremljale 68 plovil in odvrnile 11 napadov,” je dejal Borrell. Griparis pa je dodal, da so med drugim sestrelili devet brezpilotnih letalnikov in štiri balistične rakete, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aspides je operacija EU za zaščito trgovskih ladij v Rdečem morju pred napadi hutijevcev. Jemenski uporniki namreč iz solidarnosti s Palestinci na območju Gaze, ki trpijo zaradi večmesečnih izraelskih napadov, od novembra lani izvajajo napade na ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu.

Kot so ob vzpostavitvi operacije EU sredi februarja sporočili v Bruslju, ta zagotavlja zavedanje o razmerah, spremlja ladje in jih ščiti pred morebitnimi napadi. Misijo trenutno sestavljajo štiri fregate, v njej pa sodeluje 19 držav članic EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje