Britanci bodo Trumpov balon postavili v muzej, pri tem sodelovali tudi Slovenci

Svet 26. Jan 202316:50 0 komentarjev
Balon Donald Trump
PROFIMEDIA

Šest metrov velik balon s podobo Donalda Trumpa, ki so ga napihnili med Trumpovim obiskom Londona leta 2019, so v Londonskem muzeju v sklopu konservatorskih del ponovno napihnili. Z analizo sestave plastike balona želijo odkriti, kako balon ohraniti dolgoročno, pri analizi pa so sodelovali tudi znanstveniki z Univerze v Ljubljani.

V Londonskem muzeju so v sklopu konservatorskih del ponovno napihnili ogromen otroški balon z obrazom nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Šest metrov velik balon so protestno napihnili med Trumpovim obiskom Londona leta 2019. Pri analizi balona so, kot so danes objavili v muzeju, sodelovali tudi znanstveniki iz Slovenije.

Trumpov balon
PROFIMEDIA

Kot so v muzeju zapisali v sporočilu za javnost, so pri analizi sestave plastike sodelovali z znanstveniki z Univerzitetnega kolidža v Londonu in Univerze v Ljubljani. Z analizo naj bi ugotovili, kako balon ohraniti dolgoročno.

“Balon je narejen iz materiala PVC, ki je mehak in prožen ter zelo tanek, podobno kot ogromna žoga za plažo. Plastika se stara in razpada na včasih nepričakovane načine, zato nam bo to pomagalo ugotoviti, kako jo lahko dolgoročno najbolje ohranimo kot del naše zbirke,” so še zapisali v muzeju.

Po poročanju britanskega BBC so balon napihnili strokovnjaki v specializiranem podjetju v Chelmsfordu, da bi preverili morebitna potrebna popravila na balonu. V Londonskem muzeju upajo, da bodo balon lahko postavili na ogled v svojem novem domovanju v londonskem predelu West Smithfield, ki naj bi svoja vrata odprl leta 2026.

Balon prikazuje Trumpa kot dojenčka, ki nosi plenice in v roki drži mobilni telefon. Balon so uporabili tudi med protesti na Irskem leta 2019. So pa prepovedali, da bi se dvignil nad takratnim predsednikovim igriščem za golf v Turnberryju na Škotskem.

Balon je Londonski muzej dobil v dar januarja 2021. Testno napihovanje je zadnji korak, ki bo muzeju pomagal pri odločitvi, kako balon razstaviti. Ob tem so v Londonskem muzeju še navedli, da je ohranitev balona izziv, saj je bil izdelan za “kratkotrajno uporabo”.

Ko je muzej leta 2021 balon pridobil, ga je označil za “izjemno in domiselno zamisel”, ki odraža, kako Londončani uporabljajo satiro.

Balon nameravajo razstaviti kot del muzejske protestne zbirke, skupaj s predmeti, povezanimi z gibanjem za volilno pravico, in transparenti s protestov za dostopnejši javni prevoz.

Preberite še: Trump se bo lahko vrnil tudi na Facebook in Instagram

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!