Trump se bo lahko vrnil tudi na Facebook in Instagram

Svet 26. Jan 202306:42
Donald Trump se bo lahko vrnil na Facebook
PROFIMEDIA

Donald Trump se bo lahko vrnil tudi na Facebook in Instagram. Njegovega dvoletnega suspenza, ki je sledil napadu njegovih podpornikov na Kapitol in vdoru v stavbo kongresa, je namreč konec, so sporočili pri podjetju Meta. Trump se je že novembra lani lahko ponovno vrnil na Twitter.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se bo lahko po dobrih dveh letih vrnil na družbena omrežja Facebook in Instagram. Tehnološko podjetje Meta, ki je lastnica obeh družbenih omrežij, bo namreč v prihodnjih tednih obnovila njegove račune.

Trumpove račune na omenjenih omrežjih so blokirali dan po tem, ko so 6. januarja 2021 njegovi podporniki vdrli v stavbo kongresa. Prepoved je bila najprej časovno neomejena, nato pa so jo omejili na dve leti. Trumpov račun so takrat odstranili tudi s Twitterja, kamor pa ga je novi lastnik Elon Musk novembra lani ponovno vrnil.

Kot so pri Meti zapisali v sporočilu za javnost, je bila odstranitev Trumpa izredni ukrep v izrednih okoliščinah. “Javnost mora imeti možnost, da na naših platformah sliši nekdanjega predsednika ZDA in ponovnega kandidata za to funkcijo,” še piše v izjavi, pod katero se je podpisal Metin predsednik za globalne zadeve Nick Clegg.

Ta je pojasnil, da so pred odločitvijo za ponovno Trumpovo vrnitev na Facebook in Instagram ocenili, ali se je tveganje za javno varnost dovolj zmanjšalo. Pri tem naj bi upoštevali tudi potek lanskih vmesnih volitev v ZDA ter strokovne varnostne ocene. “Tveganje se je dovolj zmanjšalo, zato se moramo držati dvoletne časovnice, ki smo si jo zastavili,” je v sporočilu za javnost zapisal Clegg, ki je bil med letoma 2010 in 2015 podpredsednik britanske vlade.

Bo pa Trump po vrnitvi pod budnim očesom moderatorjev. Če bodo njegove objave znova kršile smernice, ga bo lahko znova doletel suspenz, ki bo trajal od enega meseca do dveh let, napovedujejo pri Meti. Poleg tega bodo ob morebitnih kršitvah zamejili širjenje in prikazovanje njegovih objav drugim uporabnikom. Ostrejša pravila bodo veljala tudi za druge vplivne osebe, ki so jim v preteklosti že blokirali račun.

Nekdanji ameriški predsednik se je na novico odzval na svojem družbenem omrežju Truth Social, kjer je zapisal, da je Facebook izgubil milijarde, potem ko je prepovedal “vašega najljubšega predsednika”. Kot je še dodal, se “kaj takega ne sme nikoli več zgoditi predsedniku ali komurkoli drugemu, ki si ne zasluži maščevanja”.

V ZDA pa so do vrnitve kritični predvsem v vrstah demokratov in civilnodružbenih organizacij. Kot piše BBC, jih namreč skrbi, da bi Trump ponovno začel širiti dezinformacije o predsedniških volitvah iz leta 2020.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.