Britanci zaradi inflacije zapuščajo hišne ljubljenčke

Svet 14. Avg 202217:27 > 21:08 2 komentarja
Britanci se zaradi inflacije odpovedujejo hišnim ljubljenčkom
Daisy v zavetišču Battersea (REUTERS/Maja Smiejkowska)

Medtem ko se Velika Britanija spopada z naraščajočo inflacijo, se ljudje vse težje spopadajo z visokimi življenjskimi stroški. Zaradi naraščajočih cen so se številni primorani marsičemu odpovedati. Mnogi Britanci v luči naraščajoče inflacije zapuščajo celo svoje hišne ljubljenčke.

Na eni od prometnih londonskih cest so nedavno našli črno angleško kokeršpanjleko Harriet, ki je tekala po cestišču po tem, ko so jo po pričevanju očividcev potisnili iz avtomobila. Harriet so lastniki zapustili zaradi vse višjih življenjskih stroškov, ki Britance silijo v to, da se odpovedujejo svojim hišnim ljubljenčkom, poroča Reuters.

Usoda kokeršpanjleke je tako podobna usodi mnogih drugih hišnih ljubljenčkov. Harriet je namreč le ena od 206 psov in 164 mačk, za katere trenutno skrbijo v centrih, ki jih vodi dobrodelna organizacija za živali Battersea. Podobno pa se dogaja tudi v drugih centrih po vsej državi, v nekaterih so zabeležili celo rekordno število vrnjenih psov in mačk.

Britanci se zaradi inflacije odpovedujejo hišnim ljubljenčkom
Billy v zavetišču Battersea (REUTERS/Maja Smiejkowska)

Britanci se namreč soočajo z največjim krčenjem življenjskega standarda od šestdesetih let prejšnjega stoletja dalje, zato mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov ugotavljajo, da dodatnih stroškov za hrano in več sto funtov za veterinarske račune ne bodo več zmogli plačevati.

“Skrbi nas, da bo to vse pogostejši razlog, da ljudje pripeljejo svoje pse v Battersea,” je za Reuters povedal Steve Craddock, ki vodi center v jugozahodnem Londonu.

Britanci se zaradi inflacije odpovedujejo hišnim ljubljenčkom
Steve Craddock in Harriet v zavetišču dobrodelne organizacije za živali Battersea. (REUTERS/Maja Smiejkowska)

Predrage za mnoge postajajo tudi eksotične hišne živali, kot so kače in kuščarji, saj potrebujejo posebno ogrevanje in razsvetljavo. Pred kratkim so tri kače, vključno z 2,4-metrsko kačo vrste navadni udav, odvrgli v prevlekah za blazine pred trgovino s plazilci, je za Reuters povedalo Kraljevo združenje za preprečevanje krutosti do živali (RSPCA).

Gre za posledico povečanega povpraševanja po hišnih ljubljenčkih v času zaprtij države v pandemiji, ko so mnogi iskali socialno bližino in družbo, tudi v obliki hišnih ljubljenčkov, za katere pa sedaj ne zmorejo več skrbeti. Gospodinjstva se namreč pripravljajo na to, da se bodo računi za energijo januarja v primerjavi z lanskim letom več kot potrojili, kar bo močno vplivalo na dohodke ljudi.

Britanci se zaradi inflacije odpovedujejo hišnim ljubljenčkom
Blaze v zavetišču Battersea (REUTERS/Maja Smiejkowska)

Britanska centralna banka Bank of England je sicer pred kratkim opozorila, da Veliko Britanijo čaka dolga recesija. V začetku avgusta so napovedali tudi najvišje zvišanje ključne obrestne mere od leta 1995 (za 0,5 odstotne točke na 1,75 odstotka), do katerega prihaja ob napovedi, da bo inflacija v Združenem kraljestvu presegla 13 odstotkov, gospodarstvo pa bo pristalo v recesiji.

Recesija bi lahko po napovedih Bank of England vztrajala celo leto.

Organizacija Dogs Trust, ki v 21 centrih po vsej državi skrbi za 692 psov, ki potrebujejo dom, je dejala, da je bilo kaj takega nazadnje opaziti po finančnem zlomu leta 2008.

Tudi v ZDA je naraščajoča inflacija močno povečala dolg ameriških gospodinjstev, zaradi česar ljudje opuščajo zdravstveno oskrbo in zdravljenje. Raziskava Gallupa in West Health je med drugim pokazala, da eden od štirih odraslih zaradi naraščajočih stroškov opusti oskrbo ali zdravila. Kar 39 odstotkov pa jih skrbi, kako si bodo zdravstveno oskrbo plačevali v prihodnjih mesecih. Skoraj dva od petih odraslih – približno 98 milijonov Američanov – odložila zdravljenje ali se mu odpovedala, znižala stroške vožnje, komunalnih storitev in hrane ali si izposodila denar za plačilo zdravstvenih storitev v zadnjih šestih mesecih.

Britanci se zaradi inflacije odpovedujejo hišnim ljubljenčkom
mačka z imenom December v zavetišču Battersea (REUTERS/Maja Smiejkowska)

Dobrodelna organizacija razmišlja tudi o tem, da bi sklad za pomoč ljudem, ki prejemajo socialno pomoč in potrebujejo kratkoročno finančno pomoč za oskrbovanje svojih hišnih ljubljenčkov, razširi tudi na ljudi s srednjimi dohodki.

Dobrodelne organizacije za živali skrbi tudi, da bo znižanje življenjskega standarda vplivalo tudi na donacije, čeprav tega še ne opažajo, pa tudi na manjše povpraševanje po posvojitvah živali. V dobrodelni organizaciji Woodgreen so denimo povedal, da se je število prošenj za posvojitev živali zmanjšalo s približno 10 000 v času zapor na mesec na 100.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje