Britanska vlada za dve leti zamrznila naročnino za BBC

Svet 17. Jan 202221:27 0 komentarjev
BBC
PROFIMEDIA

Britanska ministrica za kulturo Nadine Dorries je sporočila, da bo letna naročnina za BBC v višini 159 britanskih funtov (190 evrov) zamrznjena do leta 2024, nato se bo v naslednjih štirih letih povečala v skladu z inflacijo.

Ukrep, ki ga je vodstvo BBC označilo za razočaranje, je britanska ministrica za kulturo utemeljila s potrebo po zmanjšanju pritiska življenjskih stroškov za družine z najnižjimi dohodki, ter spremenjeno medijsko pokrajino.

Opozicijske stranke so na drugi strani menile, da so mesečna plačila za vse lastnike televizijskih sprejemnikov, kar predstavlja 13,13 funta na mesec – majhna sprememba v primerjavi z grozečimi dvigi davkov in naraščajočimi računi za energijo, ki znašajo več tisoč funtov letno.

Britanci plačujejo naročnino za BBC, če želijo gledati njegov televizijski program, in za dostop do storitev na iPlayerju. Letna naročnina se običajno spremeni 1. aprila vsako leto.

Vprašanje naročnine za BBC je pogosto tema političnih razprav in mnogim konservativcem je že dolgo trn v peti. Britanski premier Boris Johnson je že leta 2019 napovedal, da namerava prenoviti sistem naročnin.

Opozicijski laburisti so sicer britanskemu ministrskemu predsedniku Johnsonu pred tem očitali, da želi s tem ukrepom odvrniti pozornost za svoje napake v povezavi z afero, ki je izbruhnila na Otoku, potem ko je prišlo na dan, da so na Downing Streetu med pandemijo covida-19 redno prirejali zabave.

Poslanka laburistov Lucy Powell je vladi danes očitala “kulturni vandalizem”. “To je del strategije odvračanja, da bi vsem drugim razen sebi naprtili krivdo,” je dejala za radio Talk Radio.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!