Britansko vrhovno sodišče odločilo: pošiljanje prebežnikov v Ruando ni zakonito

Svet 15. Nov 202314:03 0 komentarjev
Britansko vrhovno sodišče
Foto: PROFIMEDIA

Sporen migracijski načrt britanske vlade, ki predvideva, da bi nezakonite prebežnike brez preučitve njihovih prošenj premestili v Ruando, je nezakonit, je ugotovilo britansko vrhovno sodišče.

Britansko vrhovno sodišče je danes ugotovilo nezakonitost spornega migracijskega načrta vlade v Londonu, po katerem bi prosilce za azil, ki bi na Otok prišli nezakonito, premestili v Ruando, ne da bi preučili njihove prošnje. Kot so sodniki zapisali v obrazložitvi, je načrt nezdružljiv z obveznostmi države po mednarodnih pogodbah.

O azilni politiki je že decembra lani odločalo sodišče v Londonu, ki je ugotovilo, da je zakonita, a se je na odločitev pritožila skupina prebežnikov in aktivistov. Prizivno sodišče je junija pritrdilo njihovim trditvam in načrt razglasilo za nezakonitega, Ruande pa glede na njihovo utemeljitev ni mogoče šteti med varne tretje države.

Sledila je pritožba vlade premierja Rishija Sunaka na vrhovno sodišče, ki je danes pritrdilo odločitvi prizivnega sodišča. Pet vrhovnih sodnikov je pritožbo vlade soglasno zavrnilo soglasno. “Ugotavljamo, da je prizivno sodišče (…) upravičeno ugotovilo, da obstajajo tehtni razlogi za prepričanje, da bi odstranitev tožnikov v Ruando te izpostavila dejanski nevarnosti slabega ravnanja,” so zapisali v obrazložitvi.

Po njihovi oceni med drugim obstaja tveganje, da bi oblasti v Ruandi prosilce za azil vrnile v državo, iz katere so pobegnili. Tam bi jih nato lahko doletelo preganjanje ali drugo nečloveško ravnanje, poročajo tuje tiskovne agencije.

V odzivu na sodbo je Sunak sporočil, da bo vlada razmislila o nadaljnjih korakih. “To ni bil izid, na katerega smo upali, vendar smo zadnjih nekaj mesecev načrtovali vse možnosti,” je dejal. Ob tem je vnovič poudaril potrebo po zaustavitvi nezakonitih prihodov na Otok, ki da “uničujejo življenja in britanske davkoplačevalce letno stanejo na milijone funtov”. Z Ruando si bodo prizadevali za nov sporazum.

V Kigaliju so jih zmotile zlasti ugotovitve sodišča, da država ni varna destinacija za prosilce za azil. Po besedah tiskovne predstavnice ruandske vlade afriška država ostaja zavezana svojim mednarodnim obveznostim, njeno zgledno ravnanje z begunci pa naj bi priznali tako agencija ZN za begunce (UNHCR) kot drugi organi. Kot so dodali, je načrt navsezadnje stvar, o kateri odloča britansko pravosodje.

Kasneje so z Downing Streeta sporočili, da se je Sunak po razsodbi vrhovnega sodišča pogovarjal z ruandskim predsednikom Paulom Kagamejem. Ponovila sta svojo trdno zavezanost temu, da bi partnerstvo na področju migracij med Veliko Britanijo in Ruando delovalo.

Sunak je pozneje napovedal še, da je pripravljen uvesti “izredno zakonodajo”, s katero bi Ruando označili za varno državo. Ob tem je poslal tudi sporočilo Evropskemu sodišču za človekove pravice (ESČP), ki je junija lani ustavilo prvi deportacijski let z Otoka v Ruando. “Ne bom dovolil, da bi tuje sodišče blokiralo te polete,” je novinarjem dejal britanski premier.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!