Buren odziv visokega predstavnika v BiH: “Neumnosti, dovolj mi je!” (VIDEO)

Svet 17. Avg 202220:40 > 20:56 2 komentarja

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt je ob robu obiska bosanskega mesta Goražde pred novinarskimi kamerami izgubil mirno kri. Na vprašanje novinarke N1 Sarajevo o spremembah volilnega zakona države je besno odgovoril, da mu je dovolj. "Neumnosti, popolne neumnosti," je dejal in pri tem ošvrknil politične predstavnike v državi, saj da se gredo "politične igrice".

Sprememba volilnega zakona v Bosni in Hercegovini (BiH) te dni močno razburja tamkajšnjo javnost. Ko je visoki predstavnik za Bosno in Hercegovino Christian Schmidt napovedal možnost spremembe volilnega zakona, so v znak nasprotovanja konec julija potekali protesti pred njegovim uradom, ki so se ga udeležili tudi nekateri vidni politiki v BiH.

Schmidt je pozneje navkljub nasprotovanju na podlagi bonnskih pooblastil uvedel tehnične spremembe volilnega zakona države. Visoki predstavnik je namreč mnenja, da bi bilo treba pred volitvami 2. oktobra nujno spremeniti volilni zakon, saj po trenutni volilni zakonodaji v državnih telesih naj ne bi bili enakopravno zastopani vsi trije konstitutivni narodi – Hrvati, Srbi in Bošnjaki.

Schmidt: V BiH politiki igrajo politične igre

Spremembi zakona pa se Schmidtu ni uspelo izogniti niti ob robu današnjega obiska v bosanskem mestu Goražde, kjer se je srečal z županom Ernestom Imamovićem, gospodarstveniki in predstavniki nevladnih organizacij. Ko je novinarka N1 Sarajevo Adisa Imamović poskušala postaviti vprašanje, ali je pripravljen sprejeti spremembo volilne zakonodaje, glede na to, da ni političnega dogovora in odgovoriti na kritike, ki letijo na njegove izjave o nezastopanosti Hrvatov, se je Schmidt vidno razjezil. 

“Neumnosti! Popolne neumnosti! Ljudje, ne sedim niti ne stojim tukaj … Skrbi me za to državo (BiH). V tem mestu (Goražde) so ljudje izgubili svoja življenja in tukaj nismo zato, da bi igrali politične igre. A v tej državi se igrajo politične igre. Ne prebivalstvo, temveč politiki. Dovolj mi je tega,” je jasno oznanil.

Čeprav Schmidt še ni uradno predstavil uradnega predloga, pa naj bi glede na vsebino neuradnega dokumenta, ki je zaokrožil v tamkajšnjih medijih in med politiki, vseboval uvedbo triodstotnega volilnega praga za izvolitev predstavnikov v dom narodov parlamenta Federacije BiH. To bi lahko povzročilo nadaljnjo diskriminacijo manjšin in bi po mnenju bošnjaških politikov utrdilo na oblasti največjo stranko bosanskih Hrvatov HDZ BiH.

Uvedba tega praga bi pomenila, da bi samo v primeru, da v kantonu živi več kot tri odstotke pripadnikov konstitutivnega naroda v odnosu do njihovega števila v Federaciji BiH, lahko kanton predstavnika tega naroda imenoval v zgornji dom parlamenta te bošnjaško-hrvaške entitete. Sedaj velja, da iz kantonov imenujejo po najmanj enega predstavnika vsakega od treh konstitutivnih narodov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje