Čehe skrbi Zemanovo zdravstveno stanje

Svet 16. Okt 202121:59 1 komentar
Miloš Zeman
REUTERS/David W Cerny

Češko javnost in politiko skrbi zdravstveno stanje predsednika Miloša Zemana. Predsednik ima namreč še posebej v luči minulih volitev pomembno vlogo, imenovati mora novega premierja. Ker pa javnost in politika nimata informacij o zdravstvenem stanju, v skrajnem primeru razmišljajo tudi o možnosti razrešitve.

Ko je Vaclav Havel leta 1998 med predsedovanjem Češki skoraj umrl zaradi predrtja črevesja, so zdravniki o njegovem zdravstvenem stanju poročali dnevno. Skoraj četrt stoletja pozneje je češki predsednik spet v bolnišnici, vendar javnost ne ve, kaj je z njim narobe, poroča Reuters.

Češki predsednik Miloš Zeman je bil 10. oktobra sprejet na intenzivni oddelek bolnišnice. Ne njegov urad ne zdravniško osebje javnosti nista obvestila o diagnozi ali času, ki ga bo Zeman potreboval za okrevanje.

Javnost skrbi, ali je Zeman sposoben opravljanja nalog?

Javnost in politika se sprašujeta, ali je 77-letni predsednik še sposoben opravljanja svojih nalog. Srbi jih, ker so na Češkem nedavno potekale volitve, dolžnost predsednika republike pa je imenovanje naslednjega predsednika vlade.

Na volitvah je večino sedežev v parlamentu osvojila opozicija. Dolžnost predsednika države pa je, da sprejme odstop sedanje vlade in imenuje premierja po tem, ko bo parlament v novi sestavi začel zasedati.

V ponedeljek je zgornji dom parlamenta zahteval od urada predsednika države informacije o Zemanovi prognozi. Do sobote odgovora niso prejeli, piše Reuters.

Predsedujoči senatu Milos Vystrcil je v petek dejal, da bi lahko – če se razmere ne spremenijo – sprejeli ustavno klavzulo, s katero bi spodnji dom Zemana razrešil z dolžnosti.

Urad predsednika: Predsednik bi z zlorabo ustavne klavzule postal državni zapornik

Na to napoved se je na Twitterju odzval tiskovni predstavnik predsednikovega urada. Zapisal je, da je ustavna klavzula namenjena situacijam, ko bi bil predsednik na primer v komi ali ugrabljen. “Če bi bila zlorabljena za osebo, ki normalno komunicira in razmišlja, bi postal predsednik državni zapornik,” je zapisal.

Zeman se je v bolnišnici zdravil tudi septembra, hospitaliziran je bil osem dni. Takrat so sporočili, da ni bilo odkritih nobenih življenjsko ogrožajočih težav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje