Cene bencina v Veliki Britaniji najvišje po marcu 2013

Gospodarstvo 19. Okt 202116:57 0 komentarjev
bencinska črpalka v Veliki Britaniji
Henry Nicholls/REUTERS

Cene goriva v Veliki Britaniji se bližajo rekordno visoki vrednosti. Povprečna cena bencina je v ponedeljek znašala 1,65 evra na liter, kar je zelo blizu rekordu iz leta 2012, ko so na Otoku za liter bencina odšteli 1,68 evra. Rast cen naj sicer ne bi bila posledica nedavnega paničnega nakupovanja.

Cene goriva so v Veliki Britaniji, kjer se je v začetku meseca v oskrbo vključila vojska, tik pod rekordnimi vrednostmi. Povprečna cena za liter bencina je bila v ponedeljek pri 1,65 evra, kar je največ po marcu 2013 in tik pod rekordno vrednostjo 1,68 evra iz aprila 2012.

Cene goriva so na Otoku v zadnjih 12 mesecih poskočile za več kot 0,31 evra, kar pomeni, da se je povprečen, 55-litrski rezervoar družinskega avtomobila, podražil za 16,60 evra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Navaja tudi cene dizla. Za liter tega goriva je bilo treba v ponedeljek na Otoku odšteti 1,69 evra, kar je tri cente več kot v tednu pred tem.

Rast cen ni posledica paničnega nakupovanja

Stroka naraščajoče cene goriva pripisuje več dejavnikom: zvišanju cen nafte, septembrskemu prehodu na bencin E10 in vplivu DDV. Na drugi strani pa ne verjame, da so cene porasle zaradi nedavnega paničnega nakupovanja bencina. V začetku meseca so bile namreč bencinske črpalke v državi tako podhranjene, da se je v oskrbo z gorivom vključila vojska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!