Cene kakava vse višje. Bo dražja tudi čokolada?

Gospodarstvo 21. Jun 202320:02 0 komentarjev
čokolada
PROFIMEDIA

Pred sladkosnedi je slaba novica. Cena čokolade se bo zaradi težav v pridelavi kakava zvišala. Zaradi dežja in bolezni bodo kakavovci letos slabše obrodili, zaradi El niña pa visi velik vprašaj tudi nad prihodnjo letino. Analitiki pri tem opozarjajo, da pravih podražitev čokolade še nismo občutili.

Cene kakava se v zadnjem obdobju višajo. Letos so se terminske pogodbe na kakav po poročanju CNN podražile za približno 21 odstotkov, kar se bo nedvomno poznalo tudi pri kupcih čokolade. Višje cene so posledica prevelikega povpraševanja, ki ga ponudba zaradi mnogih težav ne zmore dohajati.

Pridelek kakava je namreč v tokratni sezoni slabši, glavna razloga za to pa sta močno deževje in bolezen posevkov. Nasade kakavovca namreč že dolgo pesti virusna bolezen, ki jo prenašajo žuželke in povzroči, da stebla rastlin nabreknejo. V boju proti tej bolezni morajo kmetje pogosto s koreninami vred odstraniti bolna drevesa in posaditi nova. Ta po besedah analitika za trg kakava Paula Joulesa potrebujejo leta, da dosežejo največjo rodnost.

Težave povzroča tudi obilno deževje. V Slonokoščeni obali, ki je največja svetovna dobaviteljica kakava, bi lahko obilje padavin zamaknilo spravilo pridelka, ki nastopi spomladi in jeseni. Dež in vlaga okrepita tudi učinke bolezni na pridelek.

Črnogleda je tudi napoved za prihodnjo letino. Negativno bo na kakavovce vplival El niño, ki običajno prinese neugodne višje temperature. V Slonokoščeni obali bi se tako lahko zgodilo, da bi njena glavna letina kakava utrpela škodo, je opozorila družba Gro Intelligence, ki analizira kmetijske podatke. Omenjena država proizvede skoraj polovico vsega kakava na svetu, še četrtino pa prispevajo Gana, Kamerun in Nigerija. Zaradi tega imajo regionalni vremenski vzorci izjemno velik vpliv na svetovne cene in dobavo te ključne sestavine za čokolado.

Terminske pogodbe, ki se uporabljajo za določanje cen kakava in se izplačujejo kmetom, so se podražile za približno 21 odstotkov. Na pridelovalce kakava, ki so običajno za svoje delo močno podplačani, bodo podražitve vplivale pozitivno. Kot opozarjajo poznavalci, pa visoka izplačila ne bodo trajala dolgo, na kar spominjajo tudi pretekli trendi.

Nekoliko manj pa bodo s podražitvijo kakava zadovoljni sladkosnedi, saj so proizvajalci zaradi dražjih surovin že dvignili cene čokolade. Dražji kakav in sladkor sta tako botrovala, da je bila čokolada v ZDA konec aprila povprečno za 14,5 odstotka dražja kot leto poprej. Kupci pa polnega učinka dražjega kakava po besedah analitika Paula Joulesa sploh še nismo občutili.

Avtorica: Danielle Wiener-Bronner, CNN

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!