Češki predsednik po sestanku z Babišem na intenzivni negi

Svet 10. Okt 202113:05 > 16:35 0 komentarjev

Po sestanku s češkim premierjem Andrejem Babišem, ki je priznal poraz na parlamentarnih volitvah, so predsednika Miloša Zemana odpeljali v bolnišnico. Zdravijo ga na oddelku intenzivne nege. O njegovem zdravstvenem stanju se ugiba že nekaj časa, že septembra je bil hospitaliziran.

Po poročanju češke nacionalne televizije so predsednika Miloša Zemana hospitalizirali v osrednji vojaški bolnišnici v Pragi. To so kasneje tudi uradno potrdili v njegovem uradu.

Sprva podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju niso navedli, kasneje pa je Zemanov zdravnik Miroslav Zavoral dejal, da je predsednik na intenzivni negi.

“Razlog za njegovo hospitalizacijo so povezani s predhodnimi zdravstvenimi težavami predsednika,” je v uradni izjavi dejal Zavoral, ki o natančni diagnozi še ni mogel govoriti.

Reševalno vozilo ga je v bolnišnico pripeljalo iz dvorca Lány, predsedniške poletne rezidence, kamor se je Zeman umaknil. Od tam je tudi oddal glas za češke parlamentarne volitve, na katerih je Andrej Babiš moral priznati poraz. Z manj kot odstotno točko razlike je njegovo stranko Ano premagalo konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj).

Zeman, ki ima 77 let, se je, tik preden so ga odpeljali v bolnišnico, sestal z Babišem. Pred tem je napovedal, da bo mandat za sestavo vlade podelil najmočnejši stranki, tudi če bo katero od zavezništev skupaj prejelo več glasov.

Hospitaliziran že septembra

O njegovem zdravstvenem stanju se ugiba že nekaj časa, saj je bil že septembra osem dni hospitaliziran. V javnosti ga je bilo v zadnjem času večkrat videti tudi na invalidskem vozičku. Češki mediji sicer poročajo, da ima težave z jetri in diabetesom, v predsedniškem uradu pa so glede njegovega zdravja precej skrivnostni.

Zemanov zdravnik Miroslav Zavoral je novinarjem povedal, da je predsednik trenutno na oddelku intenzivne nege. Razlog so zapleti, povezani s predsednikovim kroničnim obolenjem, je dejal za češko televizijo ČT. “Poznamo diagnozo, tako da lahko zdravljenje ciljno usmerimo v to,” je pojasnil Zavoral.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!