Babiš priznal poraz na čeških parlamentarnih volitvah

Svet 10. Okt 202109:40 > 09:57 0 komentarjev
Andrej Babiš
Profimedia

Češki premier Andrej Babiš je v soboto zvečer priznal poraz na volitvah, na katerih je njegovo stranko Ano z manj kot odstotno točko razlike premagalo konservativno opozicijsko zavezništvo Spolu (Skupaj). Babiša bo sicer še danes sprejel češki predsednik Miloš Zeman, ki je napovedal podelitev mandata za sestavo vlade najmočnejši stranki.

Glede na zadnje izide je na čeških parlamentarnih volitvah, ki so potekale v petek in soboto, populistična stranka Ano osvojila 27,1 odstotka glasov in si v 200-članskem parlamentu obeta 72 sedežev.

Opozicijski zavezništvi sta skupaj medtem osvojili najmanj 108 poslanskih mandatov. Zavezništvo Spolu (Skupaj), ki združuje stranko TOP 09, Demokratsko državljansko stranko (ODS) in krščanske demokrate (KDU-ČSL), je prejelo 27,8 odstotka podpore. Liberalno zavezništvo Pirati in župani (STAN) pa je osvojilo 15,6 odstotka glasov.

Premier Andrej Babiš je po skoraj vseh preštetih glasovih priznal poraz. Čestital je vodilnemu kandidatu zavezništva Spolu Petru Fiali za “dober finiš”. “To je življenje, to razumemo in sprejemamo,” je dejal.

Javnomnenjske raziskave so še pred dnevi napovedovale zmago vladajoče stranke Ano, a je vmes izbruhnila afera s Pandorinimi dokumenti, ki je močno obremenila premierja Andreja Babiša.

Kaj točno sledi po volitvah, sicer še ni povsem jasno. Babiša bo še danes sprejel češki predsednik Miloš Zeman, ki je napovedal, da bo mandat za sestavo vlade najprej podelil najmočnejši posamezni stranki.

Tudi Babiš je v soboto nakazal pripravljenost voditi pogovore o prihodnji vladi, če bi od Zemana prejel mandat. “Nagovorili bomo Spolu, v nobenem primeru pa Piratov,” je dejal in poudaril, da je Ano “najmočnejša stranka”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!