Četrtini vseh sladkovodnih rib grozi izumrtje, katere so najbolj ogrožene?

Svet 11. Dec 202319:16 0 komentarjev
atlantski losos
Foto: PROFIMEDIA

Skoraj četrtini vseh sladkovodnih rib na svetu zaradi globalnega segrevanja, prekomernega ribolova in onesnaževanja grozi izumrtje, ocenjuje Svetovna zveza za varstvo narave (IUCN). Slabo petino vseh ogroženih vrst ogrožajo podnebne spremembe – denimo upadanje vodne gladine, spreminjanje letnih časov in dotok morske vode v reke, oceno IUCN povzema Guardian. Prav tako pa je ogroženih tudi vse več kopenskih živali in rastlinskih vrst.

Od 14.898 vrst sladkovodnih rib jih je po podatkih IUCN ogroženih 3.086. Med njimi sta zelenkasta želva in atlantski losos. Prav populacija slednjega se je zmanjšala za 23 odstotkov, izginil je iz številnih rek v Združenem kraljestvu. Po drugi strani pa straši razmnoževanje invazivnega pacifiškega roza lososa, ki se širi po Severni Evropi, piše Guardian.

Kot je danes dejal predsednik IUCN Razan Al Mubarak, posodobitev rdečega seznama kaže na moč, ki jo imajo “lokalna, nacionalna in mednarodna prizadevanja za ohranitev vrst”. “Da bi zagotovili trajne rezultate ohranitvenih ukrepov, se moramo odločno spopasti s podnebno krizo in krizo biotske raznovrstnosti,” je dejal.

“Zagotavljanje dobrega upravljanja sladkovodnih ekosistemov, njihovega prostega pretoka z zadostno količino vode in dobre kakovosti vode je bistvenega pomena za zaustavitev upadanja vrst ter ohranjanje prehranske varnosti, preživetja in gospodarstva v svetu, odpornem na podnebne spremembe,” je dejala sopredsedujoča strokovni skupini za sladkovodne ribe komisije IUCN za preživetje vrst Kathy Hughes.

Med bolj ogroženimi rastlinskimi vrstami je denimo tudi velikolistni mahagoni. Njegov les spada med najdragocenejše za pohištva, glasbila in okraske, kar pa je v Srednji in Južni Ameriki spodbudilo prekomerno in tudi pogosto nezakonito sečnjo. V preteklih 180 letih se je populacija mahagonija zmanjšala za 60 odstotkov.

Ob tem pa je iz kategorije kritično ogroženih v skoraj ogrožene vrste prešla antilopa sajga. V sedmih letih se je njena populacija povečala za 1.100 odstotkov.

Antilopa sajga
Foto: PROFIMEDIA

IUCN je bila ustanovljena leta 1948 v Franciji, danes ima sedež v Švici. Od leta 1993 je prek Agencije RS za okolje (Arso) članica IUCN tudi Slovenija.

Kot poudarjajo na spletni strani IUCN, z rdečim seznamom IUCN obveščajo in spodbujajo ukrepe za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Gre za kazalnik svetovne biotske raznovrstnosti. Na njem je prek 44.000 vrst. Najvišje na seznamu ogroženosti so sicer dvoživke, morski psi, korale, pa tudi iglavci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!