Ciklon Ilsa kljub zaskrbljujočim napovedim prizanesel Avstraliji

Svet 14. Apr 202310:41 0 komentarjev
Ciklon Ilsa, Avstralija
AAP Image via REUTERS

Ciklon Ilsa kljub rekordno močnemu vetru, ki je v sunkih dosegel hitrost do 288 kilometrov na uro, v Avstraliji ni povzročil večje škode, prav tako ni terjal žrtev. Zahod države je dosegel v četrtek, kasneje pa se je pomaknil proti notranjosti države in oslabel v nevihto druge kategorije.

Glavni razlog, da je tropski ciklon Ilsa povzročil manj škode, kot so se sprva bali, je, da je spremenil smer, tik preden je dosegel obalo in tako prizanesel pristaniškemu mestu Port Hedland, znanemu po trgovanju z železovo rudo.

Nacionalni meteorološki urad je ciklon v četrtek uvrstil v najvišjo, peto kategorijo. Tako silovito neurje je Avstralija nazadnje doživela leta 2015, ko je Marcia povzročila veliko škodo v Queenslandu. Leta 2007 je ciklon George kategorije 5 prav tako povzročil opustošenje v bližini Port Hedlanda v Zahodni Avstraliji. Takrat so umrli trije ljudje, 20 pa jih je bilo ranjenih.

Kot danes poroča avstralski Guardian, je Ilsa okoli polnoči po krajevnem času dosegla obalo v razmeroma nenaseljenem delu regije Pilbara, približno 140 kilometrov od Port Hedlanda. Po podatkih vremenoslovcev je nevihta nad otokom Bedout deset minut dosegala hitrost vetra 218 kilometrov na uro, ker velja za avstralski rekord. Sunki vetra so tam dosegli hitrost do 288 kilometrov na uro.

“Zdi se, da je bilo bolj naseljenim območjem prizaneseno,” je dejal Peter Sutton iz lokalne službe za ukrepanje ob nesrečah. Po njegovih besedah ni poročil o morebitnih žrtvah. Takoj, ko bodo razmere varne, naj bi ekipe preverile razmere iz zraka, tudi s helikopterji.

Oblasti so številne državljane in rudarje že vnaprej spravile na varno, evakuirali so tudi ljudi iz kampov in živinorejske farme.

Do poldneva po krajevnem času se je Ilsa pomaknila proti notranjosti države in oslabela v nevihto druge kategorije. Po podatkih avstralskega ministrstva za gospodarstvo so sicer še izmerili uničujoče sunke vetra s hitrostjo do 140 kilometrov na uro.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!