Čistilka, ki za službo vsak dan prepotuje 1.600 kilometrov

Magazin 19. Jan 202319:57 7 komentarjev
Hitri vlak Frecciarossa
PROFIMEDIA

Čistilka iz Neaplja za pot v službo in nazaj vsak dan z vlakom prepotuje kar 1.600 kilometrov. Na vlaku tako dnevno preživi še za dodaten delavnik časa.

Ste med tistimi, ki za pot v službo vsak dan porabijo kakšno uro ali dve ter ob tem pogosto tudi negodujete? Ob naslednji zgodbi se bo vaše vsakodnevno “potovalno trpljenje” verjetno zdelo zgolj še kot vsakodnevna prijetna kratka vožnja.

V zadnjih dneh je v italijanskih medijih namreč zaokrožila zgodba 29-letne čistilke iz Neaplja Giuseppine Giuliano, ki za pot v službo in iz nje vsak dan z vlakom prepotuje kar 1.600 kilometrov.

Giuseppina se v službo v Milanu vsak dan odpravi z glavne železniške postaje v Neaplju. Ob 5.09 se vkrca na hitri vlak Frecciarossa, ki jo v Milano pripelje v dobrih štirih urah. Na milanski železniški postaji je tako ob 9.24, od tam pa se z javnim prevozom odpelje proti gimnaziji Boccioni, kjer opravlja delo čistilke.

Njen delavnik traja od 10. do 17. ure, nakar se običajno odpravi še po nakupih v supermarket, ob 18.20 pa je znova na vlaku proti Neaplju. Domov se vsak dan vrne 23.30, prosta pa je le ob nedeljah, poroča N1 Zagreb.

Razlog visoke cene najema v Milanu

Zgodbi se mnogi čudijo in se sprašujejo, zakaj si Neapeljčanka v gospodarskem centru severne Italije raje ne najame stanovanja, namesto da vsak dan prepotuje tako dolgo pot?

Giuliano pojasnjuje, da razlog tiči predvsem v zelo visokih cenah najema v Milanu, ki so tudi do dvakrat višje kot v Neaplju. Najem garsonjere v Milanu bi jo stal najmanj 650 evrov mesečno, če bi želela najeti dvosobno stanovanje, pa bi morala odšteti najmanj 1.800 evrov. Ob mesečni plači 1.165 evrov si zato tega ne more privoščiti. Raje se vozi z vlakom in za sezonsko vozovnico z vsemi popusti, ki ji pripadajo, plača okoli 400 evrov na mesec.

Poleg tega pravi, da so v Milanu nekajkrat višji tudi življenjski stroški. Prihranjeno razliko zato raje vloži v lastne prihranke.

Javnost o regionalnih razlikah

Kot je povedala za milanski portal Il Giorno, se sicer zaveda, čemu se vsak dan s tako dolgimi potovanji odreka, a se je takšnega načina življenja sedaj že navadila. “Vem, da ta situacija ne bo trajala večno. Prav tako sem še vedno mlada in lažje prenašam takšne napore,” je povedala. “Prepričana sem, da mi bo usoda kmalu namenila kakšno stanovanje v Milanu po ugodni ceni,” je optimistična.

Odzivi italijanske javnosti na zgodbo čistilke iz Neaplja so deljeni. Nekateri menijo, da je odločitev 29-letnice nesmiselna in da si z vsakodnevnimi dolgimi potovanji uničuje zdravje. Drugi pa prepričani, da gre za realno socialno sliko italijanske družbe, ki ne kaže zgolj precenjenosti italijanskega nepremičninskega trga, temveč tudi regionalne razlike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje