Članice EU bodo morale izpuste toplogrednih plinov zmanjšati za do 50 odstotkov

Svet 14. Mar 202314:54 0 komentarjev
toplogredni plini
Foto: Peter Andrews/REUTERS

Evropski parlament je potrdil povečanje cilja zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov na ravni EU do leta 2030. Prvič doslej morajo vse države članice zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za 10 do 50 odstotkov, odvisno od bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca, poudarjajo v Evropskem parlamentu.

Evropski parlament je danes sprejel revizijo uredbe o porazdelitvi prizadevanj v boju proti podnebnim spremembam, ki povečuje cilj zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov na ravni EU do leta 2030, in sicer na 40 odstotkov, glede na ravni iz leta 2005.

Uredba za vsako državo članico določa zavezujoče letno zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v cestnem prometu, pri ogrevanju stavb, v kmetijstvu, malih industrijskih obratih in pri ravnanju z odpadki. Trenutno ureja približno 60 odstotkov vseh izpustov v Evropski uniji.

Novo zakonodajo, ki je del svežnja Pripravljeni na 55, so evroposlanci podprli s 486 glasovi za, 132 proti in 10 vzdržanimi.

Preberite še: Les: obnovljivi vir toksičnih snovi v zraku

Prvič se morajo izpusti toplogrednih plinov zmanjšati za 10 do 50 odstotkov

Uredba povečuje cilj zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov do leta 2030 s 30 na 40 odstotkov v primerjavi z ravnmi iz leta 2005. Prvič doslej morajo tako vse države članice zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za 10 do 50 odstotkov, odvisno od bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca, poudarjajo v Evropskem parlamentu.

Države članice bodo morale poleg tega vsako leto zagotoviti, da ne bodo presegle svojih letnih dodeljenih emisij toplogrednih plinov. Besedilo mora zdaj uradno potrditi še Svet EU.

Na plenarnem zasedanju so poslanci podprli tudi revizijo uredbe o rabi zemljišč, spremembi rabe zemljišč in gozdarstvu, ki naj bi izboljšala ponore ogljika.

Preberite še: Oblakolog dr. Blaž Gasparini: Pandorina skrinjica geoinženiringa je že odprta

Cilj EU do leta 2030 za neto odvzem izpustov toplogrednih plinov v sektorju rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva bo 310 milijonov ton ekvivalenta ogljikovega dioksida, kar je približno 15 odstotkov več od trenutne vrednosti. V skladu z novim ciljem naj bi se ravni toplogrednih plinov v EU do leta 2030 v primerjavi z ravnmi iz leta 1990 dodatno zmanjšale s 55 na 57 odstotkov, poudarjajo v Evropskem parlamentu.

Preberite še: Krave niso krive?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!