Embargo na rusko nafto: dim vendarle ni bil bel, kompromisa še ni

Svet 30. Maj 202210:22 > 17:19 6 komentarjev
viktor orban
PROFIMEDIA

V Bruslju so se danes na izrednem zasedanju sestali voditelji držav članic Evropske unije. Sprva je iz Bruslja prišla vest, da so se članice strinjale, da bodo v šesti paket sankcij proti Rusiji vključile tudi embargo na rusko nafto, a je nato več voditeljev zanikalo, da bo kompromis že dosegli.

Članice Evropske unije se danes v Bruslju sestajajo na izrednem zasedanju. Kljub temu da je sprva iz Bruslja prišla vest, da naj bi se države članice EU strinjale, da bi moral šesti paket sankcij proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino vključevati embargo na uvoz ruske nafte, začasna izjema pa bi veljala le za nafto, ki je dobavljena po cevovodih, so kasneje posamezni voditelji ob prihodu na vrh sporočili, da se niso uspeli dogovoriti o podrobnostih.

“Evropski svet se strinja, da bo v šesti sveženj sankcij proti Rusiji vključena surova nafta in naftni derivati, dostavljeni iz Rusije v države članice, z začasno izjemo za surovo nafto, dostavljeno po cevovodih,” je po poročanju Reutersa izhajalo iz zadnjega osnutka. V osnutku še piše, da bo 27 držav članic Evropske unije “čim prej rešilo vprašanje začasne izjeme za surovo nafto, dostavljeno po cevovodih”. O omenjeni surovi nafti, dostavljeni Madžarski, Slovaški in Češki, naj bi tako dogovor sklenili kasneje.

Kljub temu pa je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob prihodu na izredno zasedanje dejala, da še niso uspeli doseči soglasja. Estonska premierka Kaja Kallas je dejala celo, da bo do dogovora verjetno prišlo šele na naslednjem zasedanju, ki je načrtovano za konec junija. Belgijski premier Alexander De Croo pa je poudaril, da v tem primeru ne gre “za lahke odločitve”, zato sam dvomi, da bodo diplomati uspeli doseči odločitev v prihodnjih dneh ali tednih. Madžarski premier Viktor Orban pa je denimo ob prihodu na vrh dejal, da “ni nobenega dogovora”. Dodal je, da so embargo pripravljeni podpreti, a le v primeru, če bodo zagotovljene ustrezne energetske rešitve tudi za Madžarsko. Teh namreč, tako Orban, doslej še niso našli. “Potrebujemo jamstva za primer nesreče na naftovodu, ki teče skozi Ukrajino, da bomo potem lahko rusko nafto dobili preko drugih virov,” je še dejal madžarski premier.

Najglasneje embargu nasprotuje Orban

Da bi lahko članice Evropske unije dorekle embargo na uvoz ruske nafte, je završalo konec aprila. Pri sprejemu najpomembnejšega ukrepa šestega paketa sankcij proti Rusiji pa se je zapletlo: da bi embargo zaživel, se morajo namreč z njim strinjati vse članice. Najglasnejši nasprotnik je madžarski premier Viktor Orban. Embargo bi močno prizadel Madžarsko, ki je bolj od drugih držav unije odvisna od ruskih energentov, tudi nafte. Zadržane so tudi nekatere druge vzhodne članice povezave, ki nimajo dostopa do morja in so močno odvisne od ruske nafte, kot sta Češka in Slovaška.

Sprva je bila do takojšnje uvedbe zadržana tudi Nemčija, ki pa si je na začetku meseca premislila. V največjem gospodarstvu EU, kjer so sprva vztrajali, da mora biti uvedba embarga na uvoz ruske nafte postopna, zdaj pravijo, da so pripravljeni tudi na uvedbo takojšnjega embarga – tudi če se za to Evropska unija ne bo odločila. “Uspelo nam je doseči razmere, v katerih Nemčija lahko prenese embargo na uvoz nafte,” je po Reutersovih navedbah dejal nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje