Članstvo novih držav v skupini Brics bo začelo veljati s prvim dnem novega leta

Svet 24. Avg 202311:51 3 komentarji
Voditelji Brics so se dogovorili, da bodo v skupino sprejeli šest novih članic
Voditelji Brics so se dogovorili, da bodo v skupino sprejeli šest novih članic. (Foto: PROFIMEDIA)

Voditelji petih največjih gospodarstev v vzponu Brics so se danes na vrhu v Johannesburgu dogovorili, da bodo v začetku prihodnjega leta v skupino sprejeli šest novih članic, je sporočil južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa. Nove članice bodo tako postale Argentina, Egipt, Etiopija, Iran, Savdska Arabija in Združeni arabski emirati.

Odločili smo se, da Argentino, Egipt, Etiopijo, Iran, Savdsko Arabijo in Združene arabske emirate povabimo, da postanejo polnopravne članice skupine Brics, je na vrhu izjavil južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa in pojasnil, da bo njihovo članstvo začelo veljati 1. januarja 2024, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Voditelji skupine Brics so se že v sredo dogovorili o njeni širitvi. Med vrhom so se sicer članice razhajale glede števila novih članic in časovnega okvirja njihovega sprejetja, vendar se je skupina sedaj dogovorila o “vodilnih načelih, standardih, merilih in postopkih procesa širitve Brics”, je dodal Ramaphosa.

“Ta širitev je zgodovinska. Predstavlja tudi novo izhodišče za sodelovanje med državami skupine Brics. Mehanizem sodelovanja bo dobil nov zagon in še bolj okrepil prizadevanja za svetovni mir in razvoj,” je po navedbah AFP v odzivu dejal kitajski predsednik Ši Jinping.

Etiopski premier Abiy Ahmed je širitev pozdravil kot “velik trenutek” za svojo državo, ki je s približno 126 milijoni prebivalcev druga najštevilčnejša v Afriki. “Etiopija je pripravljena sodelovati z vsemi za vključujočo in uspešno svetovno ureditev,” je zapisal na družbenem omrežju X. Napovedano širitev so pozdravili tudi v Iranu in jo opisali kot “zgodovinski razvoj dogodkov in strateški uspeh”.

“Naša raznolikost krepi boj za nov mednarodni red,” pa je dejal brazilski predsednik Lula da Silva, ki je med drugim velik zagovornik razvojne banke Brics kot protiuteži Mednarodnemu denarnemu skladu in Svetovni banki s sedežem v Washingtonu.

Lula je dodal, da bo skupina s sprejetjem šestih novih članic predstavljala skoraj polovico svetovnega prebivalstva. Voditelji držav Brics pa so izrazili skupno prepričanje, da v svetovnem sistemu prevladujejo zahodne države in institucije, ki ne služijo interesom držav v razvoju.

Skupino Brics sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika, države, ki si želijo okrepiti svoj geopolitični in gospodarski položaj v svetu. Članice skupine že sedaj obsegajo 42 odstotkov svetovnega prebivalstva, 30 odstotkov ozemlja in 24 odstotkov bruto domačega proizvoda. Ti deleži se bodo s prihodnjim letom še povečali.

Vladimir Putin
Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Zanimanje za pridružitev skupini je sicer po navedbah južnoafriške zunanje ministrice Naledi Pandor izrazilo okoli 40 držav, od tega resneje 23.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem danes prek video povezave ponovno nagovoril voditelje, zbrane v Johannesburgu. V svojem kratkem govoru se je zahvalil Ramaphosi za organizacijo vrha in sklenitev dogovora o širitvi skupine. Smrti vodje ruske najemniške vojske Wagner Jevgenija Prigožina, ki naj bi bil med potniki, umrlimi v sredinem strmoglavljenju letala blizu Moskve, ni komentiral, poroča britanski BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje