Danska varnostno-obveščevalna služba lani zaznala povečano nevarnost terorizma

Svet 21. Mar 202418:07 0 komentarjev
danska policija
Foto: PROFIMEDIA

Zaradi vojne v Gazi in več javnih skrunitev muslimanske svete knjige Koran se je lani na Danskem povečala nevarnost terorizma, je danes sporočila danska varnostno-obveščevalna služba PET. Ob tem je ocenila, da se bo stopnja ogroženosti pred terorizmom v državi povečala tudi v pričujočem letu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub povečani nevarnosti terorizma na Danskem ostaja v veljavi četrta stopnja ogroženosti na petstopenjski lestvici. “V splošnem ocenjujemo, da se je teroristična grožnja za Dansko povečala v okviru trenutne stopnje,” je pojasnil vodja centra za analizo terorizma pri PET Michael Hamann.

Med razlogi je navedel konflikt na Bližnjem vzhodu in pa skrunitve Korana, do katerih je na Danskem prihajalo v preteklem letu. Poudaril je, da bodo ti dejavniki po oceni PET vplivali na stopnjo ogroženosti tudi letos, ko naj bi se stopnja nevarnosti še povečala, navaja AFP.

Po številnih primerih sežigov Korana na protestih na Danskem in Švedskem v minulem letu sta bili skandinavski državi tarči zgražanja in protestov v velikem delu muslimanskega sveta. Med julijem in oktobrom je sicer danska policija zabeležila skupno 483 incidentov, ki so vključevali sežiganje knjig in zastav.

V Koebenhavnu so nato decembra sprejeli zakon, ki kriminalizira neprimerno ravnanje z verskimi besedili. Kršiteljem grozi globa in do dve leti zapora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!