Dars: Sanacija severne ljubljanske obvoznice se bo močno zavlekla

Svet 08. Jul 202216:15 > 16:17 0 komentarjev
Obvoznica poškodbe
DARS

Sanacija na vozišču severne ljubljanske obvoznice po hudem torkovem neurju bo trajala do konca avgusta, so danes sporočili z Darsa. Naprej so predvidevali, da bodo dela končali do konca tedna, vendar so se naknadno odločili za obsežnostjo sanacijo, s katero želijo zagotoviti, da to takšnih primerov ne bo več prihajalo.

Močno torkovo deževje, ki je zajelo Ljubljano in njeno okolico, je med drugim poškodovalo cestišče na severni ljubljanski obvoznici. Velika količina vode je prekrila cestišče na obvoznici, vdor vode iz odvodnega kanala pod cestiščem pa je poškodoval vozišče. Naprej je Dars predvideval kratko sanacijo 300-metrskega odseka, ki bi se morala končati ta konec tedna, vendar so se po podrobnejši preučitvi odločili za obsežnejšo sanacijo, s katero želijo preprečiti podobne težave v prihodnje.

Od poškodbe in zaprtja voznega pasu so se v zadnjih dneh na tem odseku severne obvoznice, med priključkoma Ljubljana sever, Celovška cesta in Industrijska cona Šiška proti Zadobrovi, pojavljali številni zastoji, tako pa bo verjetno do konca obnove. Dars bo zdaj zaradi boljše pretočnosti prometa že ponoči speljal na sosednje smerno vozišče in ga uredil po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Promet bo v času prenove potekal po dveh zoženih pasovih, Dars pa ne pričakuje daljših zastojev in gneče.

“V poletnem času je na ljubljanski obvoznici v primerjavi s preostalim letom tudi manj prometa, manj izrazite so tudi jutranje in popoldanske prometne konice. Poleg tega bo na območju del prepovedan promet za tovorna vozila nad 7,5 tone največje dovoljene mase,” pravijo na Darsu.

Posledice torkovega neurja na obvoznici:

Kaj se je zgodilo v neurju?

Do vdora vode v vozišče je prišlo zaradi preobremenitve meteornega kanala, ki poteka pod voziščno konstrukcijo v obliki betonske kinete škatlastega profila in ga upravlja JP VOKA Snaga. Zaradi tega je zalilo spodnji in zgornji ustroj vozišče konstrukcije in lokalno zaradi pritiska dvignilo vozišče. Ker je stik med pokrivnimi ploščami in steno kinete netesen, bo treba za uspešno rešitev problema zamenjati obstoječo kineto pod cestiščem severne obvoznice in jo nadomestiti z novo, vodotesno konstrukcijo. Takšna rešitev bo preprečila vdor vode tudi ob nevihtah z močnejšimi nalivi.

Kot smo poročali, je bil promet na severni ljubljanski obvoznici oviran v večernih urah zaradi vode, ki se je na cestišču nabrala med silovito nevihto. Poplavljenih in zaprtih je bilo tudi več drugih cest v Ljubljani. Zaradi zaprtega podvoza na Celovški cesti so obtičali avtobusi, ki so bili namenjeni proti garaži v Šiški. Poplavilo je tudi podvoz na Drenikovi ulici, ki povezuje Bežigrad in Šiško.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!