Del Evrope v snežnem primežu: številni brez elektrike, ena oseba umrla

Svet 26. Nov 202313:52 > 17:13 0 komentarjev
Sneg v Sofiji
Sneg v Sofiji (Foto: Stoyan Nenov/REUTERS)

Vzhodni del Evrope je zajelo močno sneženje, ki pa ga ponekod spremljajo tudi siloviti sunki vetra. Razmere povzročajo težave v prometu, številne države prebivalce pozivajo, naj se ne odpravljajo od doma, če to ni res nujno. Zaradi snežnega meteža je v prometni nesreči v Moldaviji ena oseba izgubila življenje. Številna gospodinjstva so ostala brez elektrike. Bolgarski premier je zaradi razmer sklical izredno sejo vlade.

Bolgarija je izdala opozorila pred sneženjem, v štirih regijah so razglasili najvišjo, rdečo stopnjo opozorila. Premier Nikolaj Denkov pa je zaradi hudih zimskih razmer sklical izredno sejo vlade, poroča portal The Sofia Globe.

Državo je namreč zajelo močno sneženje, razmere pa še poslabšuje izredno močan veter. Prebivalce so pozvali, naj se ne odpravljajo na nenujne poti. Več voznikov avtov in tovornjakov, ki navodila niso upoštevali, je ponoči obstalo na gorskih prelazih in drugih prometnicah.

V Sofiji je močno snežilo skoraj 15 ur, je povedal župan Vasil Terziev. Ekipe so neprekinjeno delale vso noč: prejeli so več kot 1.000 prijav o poškodovanih drevesih, odstraniti so jih uspeli 150. V nekaterih delih mesta in okoliških vasi je v soboto zvečer zmanjkalo elektrike, še piše The Sofia Globe. Tudi letališče v Sofiji deluje z zamudami, več mednarodnih letov na letališču v Varni pa je bilo odpovedanih.

Po poročanju tujih agencij je od električnega omrežja odrezanih več kot 1.000 bolgarskih krajev, marsikje pa je ustavljen tudi cestni in železniški, ponekod tudi letalski promet.

Obrambni minister Todor Tagarev je sporočil, da je vojska v pripravljenosti, odgovorni pa še razpravljajo, kako bo potekal pouk v najhuje prizadetih regijah, navaja bolgarska tiskovna agencija BTA.

V Moldaviji zaradi snežnega meteža umrla ena oseba

V Moldaviji je zaradi močnega snežnega meteža umrla ena oseba. Avto, v katerem je bil 40-letnik, je zdrsnil s ceste in se zaletel v drevo, poroča ABC News. Zabeležili so tudi več prometnih nesreč s premoženjsko škodo. Voznike pozivajo, naj se ne odpravljajo na pot, če to ni nujno.

Sosednja Romunija je za vzhodni del države izdala rdeča vremenska opozorila, pričakovati je, da bodo sunki vetra dosegali 100 kilometrov na uro. Številne ceste so zaprte, sneg in veter pa otežujeta tudi železniški promet. Gospodinjstva v najmanj 69 krajih so brez elektrike.

Premier Marcel Ciolacu  je zaradi razmer že sklical sestanek predstavnikov reševalnih služb.

Če sneženje ne bo ponehalo, bi lahko imeli velike težave

Prvi sneg je nekaj težav povzročil v Srbiji. Na izjemno nedostopnem terenu blizu kraja Dobri Do so iz zasneženega avtomobila reševali dve osebi, poroča N1 Beograd.

Številni prebivalci so zaradi sneženja ostali brez elektrike. Ponekod je sneg tako obtežil drevesa, da so se ta podrla in zrušila tudi električno napeljavo. Popravila napeljave potekajo počasi. V letovišču na planini Goč je še vedno ujetih 280 otrok. Včeraj so se pojavile informacije, da so otroci brez elektrike. Vendar je bilo letovišče na situacijo pripravljeno, z agregati so zagotovili ogrevanje in elektriko.

sneg v Srbiji
Foto: Milena Kuzmanović/N1

V nekaterih delih države je zapadlo od 40 do 45 centimetrov snega. Prvi sneg letošnje jeseni je padel tudi v Beogradu. Če sneženje ne bo ponehalo, bi lahko imeli v prihodnjih dneh velike težave, še piše srbski N1.

Ekstremne vremenske razmere tudi v Ukrajini

Tudi v Ukrajini je ta teden prvič to zimo padel sneg. Nevihta Bettina, ki se pomika skozi regijo, pa povzroča ekstremne razmere. Takšno je stanje v Odesi.

Prvi sneg pa Ukrajini prinaša tudi skrbi zaradi morebitnega ruskega napada na energetsko infrastrukturo v državi. Lani je namreč Rusija povečala število napadov oktobra, zaradi tega pa je bilo več milijonov ljudi del zime brez ogrevanja, elektrike in vode. Tovrstni napadi so bili letos občasni, mnogi pa se bojijo, da je Moskva čakala, da bodo temperature padle pod ničlo, piše Guardian.

Kakšna pa je napoved za Slovenijo?

Nov teden se bo začel oblačno, jutro pa bo precej mrzlo, tam med -7 do -2 stopinji Celzija bo. Že popoldne bo na zahodu in jugu začelo rahlo deževati, v noči na torek pa se bodo padavine razširile nad vso državo.

Meja sneženja bo vztrajala nad okoli 800 metri nadmorske višine, je za N1 povedal dežurni meteorolog agencije za okolje Brane Gregorčič. V noči na torek bi lahko pobelilo Tamar in Zgornjesavsko dolino, tam od Kranjske Gore proti Ratečam. A ker bo količina padavin majhna, ne bo nastala snežna odeja, ki bi se nadaljevala v zimo. Na sneg v prestolnici in drugje po nižinah bo treba še počakati.

zapadel je sneg
Sneg na Jesenicah (Foto: Denis Sadiković/N1)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!