Devetletnik, ki je pred kratkim maturiral, želi postati astrofizik

Svet 11. Feb 202313:12 0 komentarjev
David Balogun
posnetek zaslona / CNN

Devetletni David Balogun iz ameriške zvezne države Pensilvanija je postal spletna senzacija, potem ko je nedavno zaključil šolanje in prejel srednješolsko diplomo. Šolanje je opravil prek spleta, v pogovoru za CNN pa je povedal, da želi postati astrofizik.

“Želim postati astrofizik in želim preučevati črne luknje in supernove,” je po prejemu srednješolskega spričevala povedal devetletni David Balogun, ki ima rad znanost in računalništvo. S tem ko je v le nekaj semestrih pridobil srednješolsko izobrazbo, je presenetil tudi zaposlene na šoli Reach, kjer se je šolal in kjer so šolanje prilagajali devetletniku.

Njegova mama je ob tem za CNN povedala, da je vzgoja sina s takšnimi intelektualnimi zmogljivostmi lahko izziv. Dodala je, da mora pri vzgoji pogosto razmišljati izven ustaljenih okvirjev, saj je David še vedno devetletnik, ki pa ima zmožnost razmišljanja in razumevanja zadev, ki so včasih tudi njej nerazumljive. Pred Davidovo družino je zdaj odločitev o nadaljevanju izobraževanja. Davidova starša sinu pomagata najti pravo univerzo, ki bo ustrezala njegovim sposobnostim in starosti, saj ne želijo, da bi se David odselil od doma. “Bom vrgel svojega devetletnika na Harvarda, medtem ko živim v Pensilvaniji? Ne,” je povedal Davidov oče.

¸posnetek zaslona / CNN

Ena od njegovih profesoric je izpostavila, da je ob njem popolnoma spremenila način razmišljanja o poučevanju, devetletnik pa je poudaril, da ga pri šolanju niso omejevali, ampak so ga pogosto spodbujali in mu govorili, česa je zmožen.

Astrofizik Neil DeGrasse Tyson je v pogovoru z Davidom devetletniku povedal: “Ko sem bil star devet let, sem sklenil, da želim postati astrofizik, a jaz sem bil takrat še v četrtem razredu.”

Največja vrednost tega, da že tako zgodaj ve, kaj želi postati, je po mnenju astrofizika, to, da bo imel dovolj časa za raziskovanje in hranjenje svoje radovednosti, kar ga bo na profesionalnem področju naredilo še boljšega.

Preberite še: Skrivnosti in čudovitost vesolja. … In ja, v vesolju verjetno nismo sami

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!