Dim iz Kanade že v Washingtonu, pa tudi na Norveškem

Svet 09. Jun 202313:35 0 komentarjev
Washington dim
Amanda Andrade-Rhoades/REUTERS

Dim, ki je nastal kot posledica hudih gozdnih požarov v Kanadi, se po tem, ko je v New Yorku izrazito dvignil stopnjo onesnaženja zraka, širi tudi drugam. Dosegel je Washington in celo Norveško.

Ob gozdnih požarih, ki divjajo v Kanadi, so za milijone ljudi po Severni Ameriki izdali opozorila o velikem tveganju zaradi slabe kakovosti zraka. Dim je v četrtek dosegel tudi New York in mesto prekril z nevarno oranžno meglico. Kakovost zraka je bila označena kot “nezdrava”, še posebej za ljudi, ki že imajo respiratorne težave. Tako je bil videti New York tik pred in po tem, ko ga je dosegel dim.

Onesnažen zrak se je, kot poroča Reuters, pomaknil do ameriške prestolnice. Prebivalce Washingtona so oblasti pozvale, naj ostanejo znotraj svojih domov. Mnogo zaposlenih je delalo od doma, parki in živalski vrt so bili danes zaprti, prav tako so prekinili delo na cesti in pobiranje smeti. Kot še piše Reuters, gre za najhujši primer požarnega dima v zadnjih 20 letih na severovzhodu ZDA.

Amanda Andrade-Rhoades/REUTERS
Dim v Washingtonu Dim v Washingtonu
Amanda Andrade-Rhoades/REUTERS
Dim v Washingtonu Dim v Washingtonu
Amanda Andrade-Rhoades/REUTERS

Kot je sporočil norveški inštitut za podnebne in okoljske raziskave (NILU), je dim požarov dosegel tudi Norveško. Meritve so sicer pokazale, da so koncentracije dima nizke, ta pa naj ne bi povzročil nobenega okoljskega problema ali škode zdravju prebivalcev. Koncentracija dima se v prihodnjih dneh verjetno ne bo bistveno povečala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanada se trenutno spopada z najhujšo sezono gozdnih požarov v zgodovini. V državi je aktivnih več kot 400 požarov, ti pa so v zadnjih tednih uničili približno 3,8 milijona hektarjev kanadskih gozdnih površin. Skupno je zaradi požarov razseljenih že 20.000 ljudi, oblasti pa so druge države zaprosile za pomoč.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo kanadskemu premierju Justinu Trudeauju ponudil dodatno pomoč ameriške vlade v boju proti požarom zgodovinskih razsežnosti. ZDA so doslej v Kanado napotile 600 gasilcev in opremo.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič pa je v četrtek sporočil, da je Evropska komisija na prošnjo Kanade za pomoč pri gašenju obsežnih požarov v naravi aktivirala mehanizem na področju civilne zaščite. Francija, Španija in Portugalska so medtem že ponudile znatno število gasilcev, ki bodo priskočili na pomoč kanadskim in drugim reševalcem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!