Diplomatski spor med Zagrebom in Beogradom: “Neutemeljeno in skrajno hinavsko”

Svet 10. Nov 202210:30 0 komentarjev
Srbska in hrvaška zastava
PROFIMEDIA

Med Zagrebom in Beogradom se odvija nov diplomatski spor. Potem ko je Beograd zaradi postavitve plošče v spomin hrvaškim zapornikom v nekdanjem taborišču v Morinju v Črni gori in omemb velikosrbske agresije na plošči Zagrebu poslal protestno noto, je Zagreb poudaril, da se Beograd ne sme vmešavati v odnose med Hrvaško in Črno goro, poročajo hrvaški mediji.

Srbija se ne sme vmešavati v odnose med Hrvaško in Črno goro, veleva odziv Zagreba na protestno noto Srbije zaradi postavitve plošče v spomin hrvaškim zapornikom v nekdanjem taborišču v Morinju v Črni gori in omemb velikosrbske agresije na plošči, piše hrvaški časnik Večernji list.

Srbija je protestno noto Hrvaški poslala zaradi navzočnosti hrvaškega zunanjega ministra Gorana Grlića Radmana in ministra hrvaških braniteljev Toma Medveda pri odkritju plošče ter zaradi po mnenju Beograda spornega napisa na plošči, da je taborišče v Morinju nastalo med velikosrbsko agresijo. V svoji protestni noti je zapisala, da je “nenehno ponavljanje obtožb in domnevne velikoskrbske agresije v pravnem in zgodovinskem smislu ne samo popolnoma neutemeljeno, ampak tudi skrajno hinavsko”.

Hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve je svojo protestno noto poskušalo vročiti srbski veleposlanici na Hrvaškem Jeleni Milić, a jo je ta zavrnila, zato so jo dostavili Beogradu. V noti je poudarilo, da sta Hrvaška in Črna gora neodvisni državi in da sami urejata svoje odnose, Srbija pa se je vanje vmešala s pošiljanjem protestne note.

Iz Zagreba so v svoji protestni noti obenem spomnili, da je velikosrbsko agresijo s svojimi razsodbami potrdilo tudi Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu. Dodali so, da so razsodbe haaškega sodišča in njihova implementacija tudi eden od pomembnih kriterijev v pristopnih pogajanjih Srbije z EU, s čimer Zagreb jasno sporoča, kaj mora Beograd storiti, če želi napredovati proti EU, in kje bi lahko bila pogajanja blokirana, piše Večernji list.

Spominsko ploščo sta črnogorski zunanji minister Ranko Krivokapić in obrambni minister Raško Konjević ob navzočnosti hrvaških kolegov odkrila minuli mesec, predstavlja pa obžalovanje Črne gore zaradi obstoja taborišča v Morinju in trpljenja Hrvatov, ki so bili zaprti v njem. Črnogorski parlament je zaradi postavitve spominske plošče razrešil s položaja Krivokapića in Konjevića, ker da sta z nespoštovanjem postopkov pri postavljanju plošče povzročila diplomatski škandal.

Razrešitev ministrov je predlagal premier Dritan Abazović, ker da ministra o postavitvi plošče nista obvestila ne kulturnega ministrstva ne skupščine občine Kotor in so ploščo postavili nezakonito, brez zahtevane dokumentacije.

Posebna svetovalka hrvaškega zunanjega ministra Vanda Babić Galić je za Večernji list v sredo dejala, da so ploščo v Morinju kljub trditvam lokalnih oblasti in nekaterih medijev postavili zakonito, ob dovoljenju tamkajšnjih oblasti. “To je bilo na nek način približevanje in reševanje problema, zdaj pa so spet storili korak nazaj,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!