Do decembra 68 odstotkov več nezakonitih prehodov zunanjih meja EU kot lani

Svet 12. Dec 202217:58 0 komentarjev
Rescue operation of migrants trying to cross the English Channel
Foto: Pascal Rossignol/REUTERS

Po prvih izračunih agencije EU za mejno in obalno stražo Frontex je bilo do začetka decembra letos zabeleženih 308.000 nezakonitih prehodov zunanjih meja EU. To predstavlja 68-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani in najvišje število od leta 2016, najbolj obremenjena pa še vedno ostaja pot prek Zahodnega Balkana.

V novembru so države članice EU zabeležile približno 27.000 nezakonitih prehodov meja, kar je 15 odstotkov več kot v istem mesecu leta 2021, agencija Frontex navaja v svojem mesečnem poročilu za november.

Najbolj aktivni migracijski poti ostajata zahodnobalkanska in osrednjesredozemska pot. Na Zahodnem Balkanu je bilo letos zabeleženo najvišje število ilegalnih migracij od vrhunca krize leta 2015, medtem ko je na zahodnosredozemski, zahodnoafriški do Kanarskih otokov in na vzhodni poti prek Belorusije število nezakonitih prehodov meja v letošnjem letu upadlo.

Trajni migracijski pritisk na Zahodnem Balkanu je mogoče pripisati tudi ponavljajočim se poskusom prečkanja meje s strani migrantov, ki so že prisotni v regiji, in dejstvu, da nekateri migranti za približevanje zunanjim mejam EU koristijo brezvizumski dostop do regije, dodaja Frontex.

Konec novembra je Srbija sicer omejila svoje vizumske režime, kar naj bi zmanjšalo število nezakonitih prehodov. Pri Frontexu so zapisali še, da agencija podpira države Zahodnega Balkana z napotitvijo skoraj 500 policistov in drugega osebja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!