Evropska unija namerava podvojiti število ukrajinskih vojakov, ki jih usposablja

Svet 01. Feb 202313:08 > 18:00 16 komentarjev
Ukrajinski vojaki
PROFIMEDIA

Po zanesljivih informacijah naj bi države Evropske unije sprejele odločitev, da bodo usposabljale dodatnih 15.000 ukrajinskih vojakov. Tudi če bi države Ukrajini dobavile rakete dolgega dosega, to ne bi spremenilo ruskih vojaških ciljev, pa je sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "To je neposredna usmeritev h krepitvi napetosti in stopnjevanju spopadov," je povedal. Ukrajinski preiskovalci so medtem danes izvedli raciji na domovih oligarha Igorja Kolomojskega in nekdanjega notranjega ministra Arsena Avakova.

Članice Evropske unije bodo usposabljale dodatnih 15.000 ukrajinskih vojakov, so danes sporočili viri v Bruslju. S tem se bo obseg misije EU za usposabljanje ukrajinskih oboroženih sil podvojil. Načrti za okrepitev misije EU za usposabljanje ukrajinskih sil naj bi bili sicer uradno objavljeni konec tedna med obiskom predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela v Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

EU je misijo vzpostavila novembra lani, njen namen pa je zagotoviti individualno, kolektivno in specializirano usposabljanje ukrajinskih oboroženih sil. Prvoten cilj usposabljanja 15.000 vojakov bo verjetno dosežen še pred koncem drugega četrtletja, so sporočili viri v Bruslju. Usposabljanja naj bi sicer potekala na Poljskem, v Nemčiji in nekaterih drugih članicah EU. Prav tako naj bi Nemčija zagotovila usposabljanje za ukrajinske vojaške inštruktorje, zdravstveno usposabljanje in usposabljanje za različne oborožitvene sisteme.

Sodelovanje Slovenije v misiji je decembra naznanil predsednik odbora DZ za obrambo Martin Premk. V misiji bo sodelovalo največ 30 pripadnikov slovenske vojske, usposabljanja pa ne bodo potekala v Sloveniji, je še dodal.

Dobava raket dolgega dosega Ukrajini ne bo spremenila ruskih vojaških ciljev

Morebitna dobava raket dolgega dosega Ukrajini ne bo spremenila vojaških ciljev Rusije, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Priznal pa je, da bo njihova dobava zahtevala več napora na strani ruskih sil in da bo še dodatno zaostrila spopade v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Soledar
Soledar (Vir: Oleksandr Ratushniak/REUTERS)

Nemčija, ZDA, Velika Britanija in nekatere druge države so pretekli teden Ukrajini obljubile dobavo bojnih tankov, za katere so v Kijevu dolgo prosili. Kmalu zatem pa je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahodne zaveznice zaprosil tudi za rakete dolgega dosega in bojna letala.

“To je neposredna usmeritev h krepitvi napetosti in stopnjevanju spopadov. Od nas bo zahtevalo več napora, vendar pa ne bo spremenilo poteka dogodkov na terenu,” je povedal Peskov in se tako odzval na vprašanja novinarjev o morebitni dobavi raket dolgega dosega Ukrajini.

Novinarji so se sicer sklicevali na nepotrjena poročila, ki navajajo, da namerava Washington Ukrajini podariti rakete z dosegom do 150 kilometrov.

Peskov je medtem še dodal, da Rusija ne razmišlja o novih pogovorih med ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Ukrajinske zaveznice trenutno niso pripravljene Kijevu dobaviti raket dolgega dosega in bojnih letal, saj jih skrbi, da bi jih ukrajinske sile lahko uporabile v napadih na cilje v Rusiji, kar pa bi konflikt še dodatno zaostrilo.

Peskov je prav tako komentiral pobudo guvernerja Transbajkalske regije Alekandra Osipova, ki je danes podpisal odlok, s katerim je za zajetje zahodnih tankov v Ukrajini obljubil denarno nagrado v višini od 10.000 do treh milijonov rubljev oziroma 1.284 do 39.260 evrov. Najvišjo nagrado je obljubil za zajetje delujočega tanka leopard. Peskov je dodal, da so tudi nekateri podjetniki dali podobne pobude. “Za vsako uničeno ali zajeto bojno vozilo so ponudili različne denarne nagrade, kar je dodaten dokaz o enotnosti in želji vseh, da neposredno ali posredno prispevajo k doseganju ciljev operacije,” je poudaril Peskov.

V Ukrajini preiskujejo nekdanjega notranjega ministra

Ukrajinski preiskovalci so danes izvedli raciji na domovih oligarha Igorja Kolomojskega in nekdanjega notranjega ministra Arsena Avakova. Po poročanju medijev je prvi osumljen prisvajanja naftnih proizvodov, drugega pa preiskujejo v povezavi z nedavnim strmoglavljenjem helikopterja, v katerem je umrl njegov naslednik Denis Monastirski.

Arsen Avakov
PROFIMEDIA

Izraelsko-ciprski oligarh Kolomojski, ki ga preiskujejo že od lani, je osumljen prisvajanja naftnih proizvodov v vrednosti 930 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. 59-letnemu oligarhu so že novembra lani zasegli njegove deleže v ukrajinskih naftnih in plinskih podjetjih. Čeprav je dolgo veljal za podpornika Zelenskega, se je ta v zadnjem času od njega distanciral in naj bi mu celo odvzel ukrajinsko državljanstvo.

Ruske oblasti so posvarile Izrael pred dobavo orožja Ukrajini in se s tem odzvale na nedavno izjavo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki je dejal, da premišljuje o dobavi vojaške pomoči Kijevu. Od začetka ruske invazije na Ukrajino je Izrael ravnal previdno in si v konfliktu prizadeval ohraniti nevtralnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje