Domačini v Beogradu z rdečim srcem prekrili sporni grafit vojnega zločinca

Svet 08. Maj 202312:12 0 komentarjev
grafit, Srbija, Ratko Mladić
Nina Colić/DANAS

Na eni od fasad, streljaj od osnovne šole v Beogradu, v kateri je 13-letni strelec prejšnji teden ubil devet ljudi, je grafit vojnega zločinca Ratka Mladića. Domačini so čez njegov obraz ponoči narisali rdeče srce.

V prestižnem predelu Beograda, kjer se je prejšnji teden zgodil strelski pohod v eni od osnovnih šol, so meščani porisali poslikavo vojnega zločinca in v Haagu obsojenega generala Ratka Mladića. Čez njegov obraz se zdaj razteza rdeče srce.

Poslikavo vojnega zločinca na eni od sten na Njegoševi ulici so domačini v preteklosti že večkrat poskušali odstraniti s fasade, a je grafit obstal. Med enim od poskusov odstranitve grafita so jih po pisanju tujih medijev napadli skrajni desničarji in njihovo namero preprečili. Od takrat naj bi skupina neznanih mladostnikov celo stražila Mladićevo poslikavo, piše portal Danas.

Precej pozornosti je grafit pritegnil tudi jeseni 2021, ko je iniciativa mladih za človekove pravice omenjeno poslikavo prijavila in zahtevala, da jo država odstrani, a se to ni zgodilo. Aktivisti so jo s pomočjo peščice domačinov želeli odstraniti sami, a jim je to preprečila policija, ki naj bi na koncu kar sama varovala steno z Mladićevo podobo. Dogodek je eskaliral, ko sta aktivistki v poslikavo metali jajca, policija pa ju je aretirala, piše srbski N1.

Samo letos tristo prijav

Iniciativa mladih za človekove pravice je sicer letos marca na lokalne samouprave in komunalne službe ponovno vložila tristo prijav za odstranitev grafitov s sovražnimi sporočili, ki poveličujejo vojne zločince. “Komunalne službe so dolžne očistiti fasade s podobami Mladića in drugih poslikav s sovražnimi zapisi. Lokalne samouprave v Srbiji ne smejo selekcionirati grafitov, ampak morajo na podlagi prijav državljanov odstraniti vse grafite z neprimerno vsebino,” so marca sporočili iz iniciative mladih. Oblasti do zdaj naj ne bi odstranile še nobenega od grafitov.

Medtem je srbska vlada napovedala, da imajo državljani mesec dni časa za predajo neregistriranega orožja. Srbski predsednik Aleksandar Vučić pa je po več strelskih tragedijah napovedal, da bo v državi količino orožja zmanjšal za kar 90 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!