Donald Trump v tožbo zaradi preiskave FBI

Svet 23. Avg 202206:49 > 09:02 2 komentarja
Donald Trump
Kevin Lamarque/REUTERS

Donald Trump je v ponedeljek vložil tožbo proti ameriški vladi zaradi preiskave FBI na njegovem domu v Mar-a-Lagu, s katero želi začasno ustaviti branje zaseženega gradiva, dokler ne bo imenovan uradnik posebnega sodišča, ki bo pregledal zadevne dokumente.

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump od sodnika zahteva, naj zamrzne preiskavo pravosodnega ministrstva v zvezi z datotekami, zaseženimi na njegovem domu Mar-a-Lago. Njegova odvetniška ekipa v tožbi zahteva imenovanje neodvisnega uradnika, ki bi nadzoroval dokumente, ki so jih agenti FBI prevzeli v začetku tega meseca, piše BBC.

Med drugim v dokumentu na 27 straneh, ki ga je vložila Trumpova odvetniška ekipa na sodišču na Floridi, piše, da pravosodni organi “želijo brskati ali za politično koristnimi dokumenti ali za podporo prizadevanjem za onemogočanje ponovne kandidature predsednika Trumpa”.

Nekdanji predsednik tako toži za podrobnejši seznam, kaj natančno je bilo odvzeto z njegovega posestva, in zahteva, da vlada vrne vse predmete, ki niso bili v obsegu odredbe za preiskavo. Prav tako Trumpova ekipa zahteva, da se vključi neodvisni uradnik, ki bo ugotovil, ali za zasežene spise velja izvršilni privilegij, ki predsednikom omogoča, da določena sporočila ohranijo v tajnosti.

Takšni uradniki se običajno imenujejo v kazenskih zadevah, kadar obstaja bojazen, da so nekateri dokazi morda zaščiteni s privilegiji odvetnika in stranke ali drugimi zaščitami, zaradi katerih bi lahko bili na sodišču nedopustni.

Je Trump vzel zaupne dokumente?

Pred dvema tednoma so agentje ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI preiskali floridsko domovanje Donalda Trumpa. FBI je iskal zaupne dokumente, ki naj bi jih Trump vzel iz Bele hiše. Vprašanje, ali je Trump iz Bele hiše odnesel dokumente, so si Nacionalni arhivi zastavili že januarja 2021. Trump je čez nekaj časa sam priznal, da so “pomotoma” odnesli s seboj 15 škatel dokumentov, ampak so jih vrnili. V Nacionalnih arhivih so potrdili, da je bilo med njimi več strogo zaupnih zadev, vendar pa se jim je zdelo, da niso dobili vsega.

Agentje naj bi med preiskavo iskali zaupne dokumente, povezane z jedrskim orožjem. Viri, seznanjeni s preiskavo, pa niso ponudili dodatnih podrobnosti, kakšne informacije so iskali agentje in ali so dokumente našli. To razkritje nudi pomemben kontekst neobičajni odločitvi ministrstva za pravosodje, da preišče dom nekdanjega predsednika ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje