(VIDEO) Dramatičen trenutek, ko plaz zasuje pohodnika

Svet 11. Jul 202214:35 > 14:46 0 komentarjev

Skupina desetih pohodnikov, ki se je odpravila na vodeni ogled po gorovju Tjanšan v Kirgiziji, je preživela snežni plaz. Očividec plazu Harry Shimmin je nato na družbenih omrežjih objavil presenetljive posnetke, ki prikazujejo, kako plaz drvi po strmem pobočju gorovja.

Posnetek, ki ga je po družbenih omrežjih delil Harry Shimmin, eden od udeležencev trekinga v gorovju Tjanšan v Kirgiziji, prikazuje trenutek, ko se ogromna snežna gmota začne valiti po strmem pobočju terena in ga zasuje.

Kot je pojasnil v zapisu ob objavi posnetka, se je skupina devetih Britancev in enega Američana udeležila vodenega ogleda Tjanšana. Ko so dosegli najvišjo točko na poti, se je Shimmin ločil od skupine, da bi se, kot je zapisal, fotografiral na vrhu pečine. “Med fotografiranjem sem za seboj slišal zvok globokega pokanja ledu. V tem trenutku se začne tudi posnetek,” je očividec opisal dramatično srečanje s plazom. Svoje občutke je strnil z besedami, da je v naletu snega začel težko dihati in pomislil, da bi lahko umrl.

Dodal je še, da je preostale člane skupine plaz obšel. “Ko sem se jim pridružil, sem videl, da so vsi na varnem, čeprav si je ena udeleženka poškodovala koleno, drugi je padel s konja in staknil manjše modrice,” je dodal. “Vsa skupina se je na koncu veselila, da je ostala živa, smejala se je in jokala. Šele pozneje smo ugotovili, kakšno srečo smo imeli. Če bi hodili dlje, bi bili vsi mrtvi. Pot, po kateri naj bi šli, je namreč v celoti zasul plaz,” je med drugim poudaril.

Tjanšan je obsežno gorovje v srednji Aziji, ki se razprostira od Kirgizistana do Šindžjanga, v dolžini 2.800 kilometrov. Je šesto največje pogorje na svetu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!