Drastična odločitev, ki lahko spremeni vse: zakaj se Indija želi preimenovati

Svet 12. Sep 202311:52 3 komentarji
Narendra Modi
Indijski premier Narendra Modi (Foto: Anushree Fadnavis/REUTERS)

Zasedanje voditeljev držav skupine G20 v New Delhiju je znova prineslo ugibanja, ali se bo Indija res znebila imena, ki so ji ga, kot vztrajajo zagovorniki spremembe, nadeli kolonizatorji, in se preimenovala v Bharat. Uporabi poimenovanja države v hindijščini so še posebej naklonjeni v vladajoči hindujski nacionalistični stranki premierja Narendra Mondija BJP.

Po vrhu skupine G20, ki je minuli vikend potekal v New Delhiju, so špekulacije, ali bo Indija res uradno zamenjala ime, še glasnejše. Potem ko so udeleženci vrha prejeli vabilo na večerjo od predsednice “Bharata” Droupadi Murmu, je na zasedanju indijski premier Narendra Modi sedel za ploščo, na kateri ni bilo zapisano “Indija”, temveč “Bharat”.

Bharat je namreč poleg Bharate in Hindustana eno od poimenovanj države v jezikih, ki jih govorijo v Indiji, navaja tiskovna agencija Reuters. Uporaba poimenovanja Bharat je ne glede na to presenetila mnoge, saj je v komunikaciji nazivov državnikov v angleškem jeziku država doslej uporabljala poimenovanje Indija.

Tudi logo vrha G20 je vključeval obe poimenovanji – “India” v angleščini in “Bharat” v hindujskem jeziku, katerega rabo nasploh, tako Reuters, spodbuja nacionalistična vlada indijskega premierja Modija.

Sprememba, ki bi posegla v ustavo

Podporniki spremembe imena ponavljajo, da je država ime Indija dobila od britanskih kolonizatorjev, pri čemer se ne zmenijo za pojasnila zgodovinarjev, ki pravijo, da se je to ime uporabljalo že pred prihodom kolonialne sile. Modijeva nacionalistična vlada pod okriljem stranke Bharatiya Janata Party (BJP) je v preteklosti že zamenjala več kolonialnih imen krajev in mest, a je uradna sprememba imena države večji zalogaj, ki zahteva spremembo ustave. To morata podpreti dve tretjini poslancev v obeh domovih indijskega parlamenta.

G20
Foto: Evan Vucci/via REUTERS

Preambula angleške različice indijske ustave se začne z besedami “Mi, narod Indije”, prvi del dokumenta pa pravi “Indija, to je Bharat, je unija držav”, navaja Reuters. Verzija v hindujskem jeziku medtem povsod uporablja poimenovanje Bharat, pri čemer pa pravi: “Bharat, to je Indija, je unija držav.”

Po odmevni, za mnoge sporni uporabi poimenovanja Bharat na vrhu G20 pa so se v javnosti že pojavila ugibanja, ali bo indijski parlament morda o uradni spremembi imena države razpravljal in odločal ta mesec – vlada je namreč nedavno presenetila z najavo posebnega petdnevnega zasedanja, ki bo konec meseca, pri čemer pa ni razkrila agende.

Opozicijski blok 28 političnih strank, ki si želijo prevzeti oblast od BJP, se je sicer povezal pod akronimom I.N.D.I.A. Vodilni politik opozicije, vodja največje opozicijske stranke Indijski narodni kongres (INC) Rahul Gandhi, je namero o spremembi imena označil za absurdno, navaja Al Džazira.

Ime Indija izhaja iz imena reke Indus, ki je v sanskrtskem jeziku poimenovana Sindhu. Že pred časom Aleksandra Velikega, ki je svet osvajal v 4. stoletju pred našim štetjem, so popotniki iz Evrope območje jugovzhodno od reke Indus imenovali Indija, še navaja Reuters.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje